След срещата Байдън – Путин е време Русия да напусне от

След срещата Байдън – Путин е време Русия да напусне от


Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба приветства президента на САЩ Джо Байдън за твърдите му послания към Владимир Путин на срещата им тази седмица и каза, че е време Русия да бъде накарана да се изтегли от Украйна, предаде Ройтерс.

В тази първа реакция от високопоставен представител на Киев за вчерашната среща в Женева между Байдън и Путин украинският висш дипломат заяви, че срещата на върха е показала, че „Америка се е върнала и сега е време Русия да бъде накарана да се изтегли от Украйна“. Кулеба подчерта, че преговорите в женевската вила не са притеснили Киев и припомни, че Русия няма право на вето за приемането на Украйна в НАТО.

Украинското правителство се опасяваше, че Байдън и Путин може да постигнат сделка за Украйна, като я оставят встрани от преговорите. По-рано тази седмица президентът Володимир Зеленски каза пред Ройтерс, че е получил уверения от Байдън, че Украйна няма да бъде използвана като разменна монета. Същевременно той изрази „лек скептицизъм“ дали срещата на президентите на САЩ и Русия ще е от полза за Украйна.

През 2014 г. Русия превзе и анексира украинската област Крим и оттогава подкрепя проруските сепаратисти в Източна Украйна. Това бе един от факторите, обтегнали отношенията между Русия и Запада през последните години.

Още по темата