Кандидатът на германските социалдемократи за канцлер е Олаф

Кандидатът на германските социалдемократи за канцлер е Олаф


Вицеканцлерът и министър на финансите Олаф Шолц (роден на 14 юни 1958 г.) ще е кандидат за канцлерския пост на парламентарните избори в Германия през септември, съобщава Ройтерс.

Това решение е взето на конгреса на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) – по-малкият партньор в управляващата в момента голяма коалиция, начело с християндемократическия блок на канцлерката Ангела Меркел. 

Шолц е бил подкрепен от 513 делегати, против са били 20, а други 12 са се въздържали. Ръководството на партията определи Шолц са кандидат още на 10 август миналата година, като тогава единодушно го подкрепиха. Социалдемократите бяха първата немска партия, която определи своя кандидат за канцлер на изборите за Бундестаг.

В речта си пред събралите се шестстотин делегати Шолц е обещал по-висока минимална заплата. Така той  се надява да привлече подкрепата на около 10 милиона нископлатена работници в най-голямата европейска икономика. ГСДП е трета след Зелените и християндемократите в проучванията на общественото мнение, отбелязва Ройтерс.
„Ще настоявам за минимална заплата от 12 евро на час през първата ми година като канцлер“, обещава Шолц. 
Очаква се в резултат на пандемията от Ковид-19 делът на хората в Германия, живеещи под прага на бедността, да се е увеличил. В края на 2019 г. той бе на рекордно равнище от близо 16% в страната при население от около 83 милиона души.

Шолц олицетворява четири основни цели, казва Ларс Клингбайл, генералният секретар на партията: климатично неутрална страна най-късно до 2045 г., най-съвременната транспортна система в Европа, дигитален суверенитет и силна система на здравеопазване.
ГСДП се ползва с подкрепа от 16% от избирателите според проучвания, цитирани от германския вестник „Билд“. Блокът ХДС/ХСС е преди тях с 23%, а с най-голямо одобрение са Зелените – с 26 на сто.

Изборите за Бундестаг, след които ще бъде сформиран новият състав на правителството, ще се състоят на 26 септември.

Още по темата