Драстичен спад в обявите за работа

Драстичен спад в обявите за работа


В условията на въведените ограничения заради коронавируса у нас се наблюдава драстичен спад в обявите за работа. Това показват данните на консултантските компании и кариерните сайтове. 19% по-малко нови предложения за работа през миналия месец спрямо ноември, отчита една от водещите компании за подбор на персонал у нас. В рамките на година пък обявите за търсене на нови служители са намалели с цели 44 на сто.

С най-голям спад са обявите в секторите строителство, здравеопазване и производство. В отрасли като изкуство, търговия, хотелиерство, ресторантьорство, маркетинг също има намаление.

Конкуренцията сред кандидатите, търсещи работа е голяма, отчитат компаниите за подбор на персонал. За да се стигне до интервю за работа, експертите съветват да има адекватно описание на трудовия стаж и самите задължения като процеси, които са извършвали при предишните си работодатели.

Добро образование, предишен опит и възможност за комуникация и за справяне с конфликти се ценят най-високо от работодателите.

Очакванията обаче са, че бизнесът ще преодолява бавно ефектите от коронакризата, а това ще влияе и на пазара на труда. „Бавно и трудно съживяване, връщане към предкризисните нива евентуално ще има чак в следващата година“, заяви пред БиТиВи икономистът Румен Гълъбинов.

Прогнозите са, че сред най-търсените специалисти ще бъдат хората в ИТ индустрията и аутсорсинг компаниите. 

След празниците, с началото на година, вече се наблюдава по-високо търсене на хора, отчитат още експертите.

Още по темата