Хиляди протестираха във Вашингтон срещу полицейското насилие

Хиляди протестираха във Вашингтон срещу полицейското насилие

Хиляди се събраха вчера на протест пред Белия дом срещу полицейското насилие. Властите във Вашингтон очакват това да бъде една от най-многобройните демонстрации в града. Под възгласи „Без справедливост, няма мир“ и „Ето така изглежда демокрацията“ събралите се на няколко места в американската столица настояваха за действия срещу дискриминация, която тук се описва като систематична. Протестите започнаха след смъртта на Джордж Флойд – невъоръжения афроамериканец, загинал по време на арест в Минеаполис.

Демонстрациите във Вашингтон започнаха още сутринта в събота и се очаква да продължат до късно през нощта. Някои от дошлите на новосъздадената улица Black Lives Matter коментираха:„Не мога да кажа до къде ще ни заведе, но всичко е от значение що се отнася до това движение“.„Тук съм за своите афроамерикански братя и сестри“, добави момиче от протеста, както и поясни, че това, което вижда я прави оптимист:„Мисля, си, че все повече започват да схващат какво става, повече бели хора. Надявам се да е така“.

Настроението пред Белия Дом няма нищо общо с кадрите, които видяхме по-рано през седмицата, когато властите използваха сълзотворен газ и арестуваха поне 300 души по време на мирен протест.На място може да се види поток от хора от различни етноси, който стига до загражденията до площад „Лафайет“ до Белия дом. Освен възгласи с имената на „Джордж Флойд“ и на други загинали в ръцете на полицията се чуваше и музика.Улици около централната част са затворени за автомобилен трафик. Отцепен е и периметър около Белия Дом. За разлика от други демонстрации в американската столица тази няма отявлена организация или лидер. 

Освен пред Белия Дом, демонстриращи имаше в района на мемориала на Линкълн и Капитолия. За разлика от предишни дни усещането в изминалите няколко часа е за минимално присъствие на органи на реда.

Източник: Cross.bg

Още по темата