Или спазваме мерките, или вървим към затваряне

Или спазваме мерките, или вървим към затваряне


България е на 3-о място в Европейския съюз по смъртност, причинена от COVID-19. Tова съобщи на брифинг в Министерския съвет държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Смъртността у нас е 14,3 на 100 хиляди от населението, разясни той. На Балканския полуостров сме на 2-ро място по смъртност от коронавирус, като преди нас е Северна Македония.

Заболелите пък са 658 на 100 хиляди за последните 14 дни, което нарежда страната ни на 13-о място в Европейския съюз по този показател.

Нараства и и процентът на хоспитализираните, в това число в интензивните отделения.

„В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем много диференцирано решение – или като общество осъзнаваме тежестта на ситуацията и спазваме мерките, или преминаваме към нови, значително по-строги мерки, които са в почти цяла Европа, с цел овладяване на ситуацията. Другият вариант е все повече болни и все повече загубени животи“, предупреди Кунчев.

„Отново има недоверие в мерките на правителството. Ако хората не вярват на държавата и се насажда мнението, че лекарите са безотговорни и убийци в бели престилки няма да стигнем до никъде“, подчерта здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Като пример той даде въвеждането на „зелените коридори“ за пазаруване. „Те се въведоха след обсъждане с възрастни хора и търговци. Всички действия са съгласувани и пак имаше недоволни“, отбеляза министърът. И уточни, че сега отново се мисли как да се организират „зелените коридори“, за да са ефективни от медицинска гледна точка, но и да са удобни за хората.

 

Още по темата