Около 70% от българите ще се ваксинират, ако се каже, че Гърция няма да ги пусне на море

Около 70% от българите ще се ваксинират, ако се каже, че Гърция няма да ги пусне на море


„Ако Гърция беше казала, че няма да пускат без ваксина на море, 70% покритие щеше да ни е гарантирано“, смята бившият здравен министър д-р Стефан Константинов, който в момента е директор на онкологичната болница. Той заяви, че скептицизмът към ваксините за коронавирус се дължи главно на неправилен подход.

„Трябваше да кажат, че ваксините са само за властимащите, безплатните са много ограничени и че Гърция няма да пуска без ваксина. Това е една горчива шега. Българинът е много недоверчив, донякъде с право, и когато е лъган в някаква определена сфера, това се транспонира върху медицината“, смята Константинов.

Според него здравната ни система е била на прага на колапс, но е успяла „да се охлади“.

„Броят на смъртните случаи по време на пандемията показва, че има нещо гнило в системата. Това не е въпрос, който може да се реши с оперативни мерки, а с цялостни, последователни, системни и целенасочени реформи, които да променят здравната система“, коментира още Константинов.

Според него няма смисъл обществото да се вълнува от датата на изборите, а по-скоро трябва да иска да разбере визията за здравеопазването на всеки кандидат.

„Системата не ни е от най-оптималните, но успя някак да се справи със ситуацията. Мисля, че пикът отмина и отсега нататък ще става по-лесно. Важно е да се гледат два показателя – колко хора бяха заразени с COVID-19, което показва ефекта от мерките, които са били взимани. Обаче другият показател – броя на смъртните случаи, показва, че има нещо гнило в здравната ни система. Смятам, че трябват цялостни и последователни реформи, които да променят системата, защото точно там изпушиха нещата. Да, тя беше бързо охладена с финансови средства, но в един момент те ще спрат“, коментира бившият здравен инспектор.

По думите му стана ясно, че реформата в здравната система я спират интересите, тъй като системата не обича да бъде клатена.

„В началото всички декларират, че искат реформа, но… общо взето думата реформа от министерския речник все по-често започва да отсъства. Но самата реформа не е само работа на един министър, това е много сериозна тема. Вместо да имаме дискусии какво ще променят в здравеопазването следващите, които ще дойдат на власт, ние коментираме в колко часа ще започне изборния ден. Държавите, които са успели да реформират здравната си система, са направили нещата в дълъг хоризонт“, допълни още д-р Константинов.

„В нито един момент не е имало затруднение на влизането на хората в болниците. Не сме имали административни пречки в лечението. Онкологичните операции не са били спирани и хората са получавали достъп до болницата. Дали има някъде закъсняла помощ? Да, имало е, но това бяха по-скоро изолирани случаи. Не може да се каже, че хората, които не са били с коронавирус, са били пренебрегнати. Нищо драматично не се е случило. Хората с онкологични заболявания си получават нужното лечение“, категоричен бе бившият министър на здравеопазването.

„Българинът като цяло е много недоверчив и то с право. Но Фейсбук не е достоверно място за информация. Много хора го правят и не знаят езици и стават лесна мишена за манипулиране, с това си обяснявам недоверието. Аз лично вече се ваксинирах и, както се вижда, съм жив – няма ми нищо. Ваксините са нещо добро“, заяви д-р Константинов, като все пак призна, че остава загадка кому е нужно информирано съгласие, преди да бъде поставена ваксината.

Още по темата