ЕС се обръща към САЩ за доставка на ваксини AstraZeneca

ЕС се обръща към САЩ за доставка на ваксини AstraZeneca


ЕС ще настоява САЩ да разрешат износа на милиони дози от ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca за Европа, тъй като Брюксел се бори за преодоляване на недостига на ваксини, съобщава „Файненшъл таймс.

Европейската комисия планира да повдигне въпроса в предстоящите трансатлантически дискусии, насочени към засилване на сътрудничеството в борбата срещу Covid-19.

ЕС също така иска Вашингтон да осигури свободния поток от пратки с ключови съставки за ваксини, необходими за европейското производство, включително за ваксини с иРНК технология. 

Европейският тласък за достъп до американското производство на AstraZeneca идва, след като производителят потвърди, че няма да успее да достави договорените за Европа дози през първото тримесечие на 2021 г. в ЕС. AstraZeneca обяви и производствени проблеми в рамките евроблока.

„Вярваме, че можем да работим заедно със САЩ, за да гарантираме изпълнението на договорните задължения между производителите и ЕС чрез доставка на ваксини, произведени в САЩ“, казват от Европейската комисия пред FT.

Ходът на ЕС идва, след като тази седмица се разбра, че Италия и комисията са блокирали пратката на проби от AstraZeneca до Австралия . Това предизвика глобалното напрежение.

AstraZeneca отказа да коментира усилията на ЕС за достъп до производството му в САЩ.

Още по темата