Двама българи се класираха на ски първенството в Мадона ди Кампилио

Двама българи се класираха на ски първенството в Мадона ди Кампилио

За първи път в историята на Световната купа по ски-алпийски дисциплини двама българи взеха точки от едно състезание, след като Алберт Попов и Камен Златков завършиха успешно и втория манш на нощния слалом в Мадона ди Кампильо, Италия.

Аби бе девети след първото спускане по „Каналоне Мирамонти“, но допусна няколко леки неточности във второто и загуби две позиции. Въпреки това той си гарантира най-доброто си класиране за сезона в Световната купа, след 16-о си място в първия слалом за годината във Вал д’Изер, Франция преди малко повече от седмица.

Камен Златков пък успя да се пребори за 19-о място, след като бе 30-и след първия манш и даде 13-и резултат във втория, въпреки по-консервативното си каране в него. То обаче му гарантира стигане до финала и първи точки в кариерата в Световната купа, които почти сигурно ще му гарантират по-преден стартов номер в следващия слалом в календара в Загреб на 5 януари.


А победата днес след куриозен финал грабна действащият световен шампион Себастиан Фос-Солеваг от Норвегия, който с общо време от 1:34.59 победи с точно една десета Алекси Пентюро от Франция. Сънародникът на носителя на големия глобус и победител от слалома във Вал д’Изер Клеман Ноел бе на път да запише втора поредна победа, но допусна грешка в самия край на своето второ спускане и пропусна последната врата. Това буквално подари победата на Фос-Солеваг и подиума на шведа Кристофър Якобсен, който завърши на само 0.01 секунда зад Пентюро.

В класирането в дисциплината слалом след края на втория от общо десет старта през сезона лидер със 140 точки е Фос-Солеваг, следван от Якобсен също със 140 и Ноел със 100. В челото на генералното класиране не настъпиха промени, тъй като и Марко Одермат (Швейцария), и Матиас Майер (Австрия), и Александър Омод Килде (Норвегия) не взеха участие в днешния старт.

С точките си от днес двамата българи Попов и Златков заемат съответно 14-а и 28-а позиция в класиране в дисциплината слалом с по 39 и 12 точки. В генералното подреждане Попов е 70-и, а Златков 101-и.
Програмата на Световната купа при мъжете продължава следващата седмица със стартове в скоростните дисциплини в Бормио. На „Стелвио“ ще се проведе едно спускане на 28 декември и два супергигантски слалома на 29 и 30, с които ще бъде сложен и край на календарната 2021 в световните ски.

Още по темата