Пловдивчани скандираха към кмета и президента: Обединете се! /СНИМКИ/

Пловдивчани скандираха към кмета и президента: Обединете се! /СНИМКИ/

Кулминацията на честванията на 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия бе тържествената заря-проверка в Пловдив.
„В пловдивската есен на 1885 година Съединението решава завинаги провокативната дилема „румелийци или българи“. Изкуственото разделение, което застрашава националното единство, е пометено от самия народ. 6 септември 1885 година става най-пловдивския ден в новата ни история. Денят, в който пловдивчани избират да бъдат българи. Затова всяко идване в нашия град е среща с уроците на Съединението и съкровените изяви на българския дух.“, каза в словото си кметът на Пловдив Здравко Димитров.
По традиция президента Румен Радев произнесе слово.
Актът на Съединението е най-вдъхновяващият епизод на дръзката ни политическа история. Това не е мъртва история, а урок по единение в името на свободата, достойнството и добруването на отечеството. Това заяви президентът Румен Радев в тържественото си слово си по случай 136 години от Съединението на България.
Вярвам, че 136 години по-късно ние сме узрели да надмогнем всички исторически разделения в името на демокрацията, справедливостта и просперитета на страната ни. Ключът е в духа на Съединението, в чувството, че сме един народ. Чувство, което с времето бе корозирано от идеологически, котерийни, класови и други деления, които днес възпират нашия ход напред“, каза още президентът Радев.
Той беше категоричен, че егоизмът не бива да подрива съзнанието, че макар че сме различни, ние сме един народ, и че нашите различия не са повод за разкол, а част от богатството и потенциала на нацията.
Президентът отново повтори, че е време да се излекуваме от комплексите за политическа обреченост, „защото сме показали, че можем да постигаме големи цели, да го правим цивилизовано. Успели сме в миналото, можем го и днес“.
След края на тържествената церемония кметът на Пловдив Здравко Димитров, президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отидоха при гражданите да се ръкуват и да поговорят с тях. Хората скандираха „Браво“ и „Обединение“.
В тържеството участваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министър-председателят Стефан Янев, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, председателят на Народното събрание Ива Митева, кметът на Пловдив Здравко Димитров, министри, народни представители, граждани и гости на града.

Още по темата