Нашето общество има реални възможности за развитие на технологичния сектор

Нашето общество има реални възможности за развитие на технологичния сектор


Управлението на Борисов постави България трайно на дъното на повечето европейски класации – най-бедна страна, най-бързо топяща се нация, растяща функционална неграмотност на децата, масова емиграция, корупция. Дори едно от изброените е достатъчно условие за подаване на оставка. В особено тежък проблем за бъдещето се откроява една причина, която ни отдалечава от възможностите за бърз растеж и просперитет.  Крещящата корупция, неефективност на правораздаването и общата несигурност кара инвеститорите да заобикалят България. Показателно е решението на Microsoft да инвестира в Гърция 1 млрд. и да разкрие 100 000 работни места там. Очевидно е, че решението не е заради евтината работна ръка там. Президентът на компанията Смит казва, че го правят, „защото имат доверие в гръцката икономика и правителството”. Никога няма да чуем такова признание към правителството на Борисов.

Това заявява лидерът на БСП Корнелия Нинова в свое изявление, разпространено от пресцентъра на партията.

В него се казва още: „Единствено оставката може да отпуши промените в България. Оставането му на власт блокира развитието ни като модерна високотехнологична държава. Нашето общество има реални възможности в този сектор. Имаме кадри, водещи световни специалисти по компютърни технологии. Израсна ново дигитално поколение българи, което напуска страната. Сега много от тях ще отидат да работят в южната ни съседка, което е загуба за българска икономика и общество“.

По думите на Нинова е необходима целенасочена държавна политика,  за да останат тук и да работят за модернизацията на страната.  „Няколко конкретни мерки са първите стъпки това да се случи:

– създаване на национална гимназия за дигитални науки;

– в държавната банка за развитие да се отдели специален сегмент за финансиране на иновативни и start-up компании;

–  да се инвестира в институтите на БАН за развитие на иновации и високи технологии и редица други.

За да се случи всичко това е необходима промяна на политиката, която да се подчинява на ясни правила и добър бизнес климат“, посочва Корнелия Нинова.

Още по темата