Депутатите няма да си намаляват заплатите, осветляват парите на нещатните сътрудници

Депутатите няма да си намаляват заплатите, осветляват парите на нещатните сътрудници

Депутатите няма да си намаляват заплатите, като отхвърлиха предложението на Мая Манолова те да се приравнят на една средномесечена заплата, е не както е в момента на три.
Шефката на НС Ива Митева дори определи искането на Манолова и нейната парламентарна група – ИБГНИ като популизъм.
Тя поясни, че разбира желанието на Манолова за свиване на заплатите, но даде справка как е в другите държави, където възнагражденията почти на всякъде се движат по три заплати, а някъде между 4-5. По думите и дори в отделни страни депутатите взимат пари не само за сътрудници и помещение, а и средства за приобщаване към стария си начин на живот, след като излязат от парламента.
Напомни, че заплатите на премиер, министри и други редица държавни органи са привързани към тези на депутатите. Така ако една заплата на депутат е около 1500 лева, то тя ще бъде съотносима към парите, които получава обикновен експерт във дадено ведомство. Дори заяви, че е получила обаждания от ръководители на регулаторни органи с питания дали ще орежат заплатите, за да си подадат оставка.
Поясни, че главният секретар на НС взима в пъти повече от шефа на парламента. Според данните на Митева един обикновен чиновник, който сега започва работа без стаж взима 1600 лева.
„Давате си сметка за какъв популизъм говорим“, каза Митева.
Покрай това стана ясно, че Митева вече е поискала справка от всички регулаторни органи у нас какви са възнагражденията им, както и какви допълнителни бонуси получават. Според нея е време да се седне и да се измисли нов модел за финансиране и определяне на заплатата и как работят всички органи. Поясни, че са обсъждали преди седмица с ДБ да се направи работна група и да се прегледат всички регулаторни органи, техните мандати,мандати, заплати, функции. Поясни, че шефът на КФН взима по 15 000 лева, а в други органи – сумата е 2-3 надолу. „Има огромен дисбаланс и той трябва да се оправи внимателно и отговорно“, каза тя.
Наред с това депутатите решиха да се осветлят и парите, които взимат нещатните сътрудници към депутатите. Те имат прави на три такива, и имената им се вписват в регистър. Сега Митева предложи в него да се записа и възнагражденията им.
Поясни, че мисли да публикува всички граждански договори, които има подписани в 44-то НС със различни сътрудници и призова това да направи и МС. Поясни, че ще настоява бъдещият премиер да изпълни и той изискванията на закона и всички министерства да обяви гражданските договори.
Междувременно не се прие идеята на Митева депутатите, които говорят по телефона в залата да се наказват с порицание.
В тази връзка обаче Митева поясни, че ще предложи да се закупят таблети на депутатите, че да четат от тях законите, а не някой от дадената комисия да излиза от трибуната. Поясни, че има пари за целта, но не посочи колко ще струва това. Искала да сложи и два монитора в залата, за да виждат от там депутатите, а не „да слушат някой да срича“. Идеята на Митева е за в бъдеще дори да се гласува с таблетите, защото системата била стара.
Допълнителните пари в размер на 2/3 от заплатите, които всеки депутат има право за сътрудници и наемане на помещения вече ще се превежда по банков път, а няма да се дава в плик.
Не се прие и предложението на ИБГНИ всяка комисия и ПГ да имат само по една кола, а за сметка на това да отпаднат част от транспортните разходи, които им се признават. По време на дебата обаче Митева поясни, че ще предприеме действия относно ползването на колите в НС. В момента те били около 130 .Даде да се разбере, че имало нощен диспечер и заяви, че той ще отпадне, така депутатите няма да ползват служебни коли през нощта. Така занапред коли да се ползвали само ако депутат му се налага да отиде до заседание или участват в делегации, но не и да ги возят до вкъщи. Поясни, че НС има бусчета и те могат да ги извозват с тях, както правят и част от депутатите сега./Вестниик Монитор

Още по темата