Премиерът от Родопите: Аз съм вадил държавата от най-тежката финансова криза

Премиерът от Родопите: Аз съм вадил държавата от най-тежката финансова криза

Премиерът Бойко Борисов отново тръгна на инспекция през уикенда. За пореден път той се отправи към Родопите, където инспектира ремонт на междуградски пътища. Заедно с него са министърът на финансите Кирил Ананиев, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и образователният министър Красимир Вълчев.
„Моите опоненти казват, че лъжа народа. Като обещаваме, аз не ви лъжа от джипката. Като обещаваме училища, се отпускат пари”, заяви премиерът.
Близо до село Рохлева премиерът разговаря с група хора, на които Борисов обеща, че след ремонта на пътя, ще бъде изградена и подпорна стена.
След което се отправи към село Биркова, където заедно с другите министри разгледаха новото училище в селото.
„Как да кажем ние на тези хора от тези села, които са изцяло мюсюлмански, че и те са българи като нямат път, нямат училище, детска градина или спортен салон“.
Пред българското и европейското знаме в училището Борисов дебело подчерта, че той е извадил България от най-тежката финансова криза през 2008-9 г., „когато победихме тройната коалиция и заварихме огромна дупка в бюджета. Тогава направихме най-постния бюджет“.
Не само стабилизирахме финансите, но и тази година ни приеха в Европейския банков съюз и в чакалнята на Еврозоаната, подчерта той.
„Втория път, когато дойдохме заварихме изтърбушената КТБ. Работихме, събирахме пари и възстановихме дупката. Тогава платихме, уважаеми г-н Радев, двата руски реактора за АЕЦ Белене, че парижкия съд ни начисли и по 300 хил. евро на ден, плюс неплащането на сметките по американските централи – общо над 6 милиарда“, обърна се премиерът към президента.
Кое ви дава право да кажете, че това е бюджет на разрухата, отново запита Борисов държавния глава.
„Всеки път, когато президентът Радев се обади и така му потече злобата, през нощта излиза световна рейтингова агенция и казва какво мисли за България. България се развива правилно, харчи в зависимост от пандемията толкова, че и бизнесът, и хората, и пенсионерите да имат повишени дори доходи в кризата“, коментира Борисов определението на президента Радев за бюджета. Президентът вчера определи бюджета като „разоряващ“.
„България никога не се е нуждаела от единство, както сега, а вчера държавния глава използва много тежки думи. Чуха се и евтини приказки, че от джипа се разхвърляли пари“, каза още министър-председателят.
Нашата цел е максимално бързо да излезем от пандемията, за да може догодина БВП отново да се върне на нива от 3,8 – 4 на сто. След кризата, тръгне ли европейската икономика, а това ще стане с ваксинирането, ще излезем първи от нея, заяви той.
„Последни затворихме, за да може икономиката да расте. Сега затваряме за 3 седмици и ще отворим за празниците, за да могат хората да си отдъхна психически. Това е като на фронта. Не случайно казваме, че е война“, каза още Борисов./Dariknews.bg

Още по темата