В Бургас искат извънредна сесия на Общинския съвет заради язовир „Камчия“

В Бургас искат извънредна сесия на Общинския съвет заради язовир „Камчия“


Общински съветници в Бургас са отправили искане за извънредна сесия на местния Общинския съвет с цел изслушване на представител на Министерство на околната среда и водите и управителя на дружеството „Водоснабдяване и канализация“ в Бургас, предаде bTV.

Поводът е информация, изнесена от министъра на околната среда и водите Емил Димитров в Народното събрание за състоянието на язовир „Камчия“ и предстоящия воден режим в Бургас.

Според общинския съветник в Бургас Живко Господинов, от 16 октомври до 26 ноември тази година наличният полезен обем в язовира е спаднал с над 20 на сто.

Притеснителна е и продължаващата тенденция за намаляване, като от Ежедневния бюлетин за състоянието на водите на МОСВ е видно, че в разглеждания период средноденонощният приток на язовир „Камичия“ е с близо 10 пъти по-малък от средноденонощния разход на вода.

Трябва да се вземат спешни мерки за решаване на проблема с ниските водни нива, посочи Господинов.

Според ВиК-Бургас имало изготвен идеен проект как жителите на Бургас да избегнат водната криза.

Според представители на дружеството трябва да се извърши ремонт на язовирите „Порой“ и „Ахелой“, изграждане на част от нов водопровод, който обаче минава през частни и държавни земи, както и изграждане на помпени станции.

Още по темата