Мисли ли се ваксината срещу COVID-19 да е задължителна

Мисли ли се ваксината срещу COVID-19 да е задължителна

Не се обмисля ваксината срещу COVID-19 да стане задължителна, увери в националния пресклуб на БТА главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.
По думите му е станала техническа грешка в медийното пространство, където се е появила такава информация. Обсъжда се ваксината срещу варицела да бъде включена към задължителния имунизационен календар, обясни Кунчев.
Противогрипните ваксини тази година ще бъдат срещу щамовете
„Виктория“, „Камбоджа“ , „Вашингтон“ и „Пукет“, като те ще съдържат по-голямо антигенно състояние заради имунната система на възрастните хора. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
Процентът на обхващане с противогрипна ваксина на най-рисковите групи все още е най-ниският в Европа,
посочи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му през миналата година обхватът е достигнал до 7 на сто от популацията, а целта ни тази година е достигане на 10 на сто. Държавата, в рамките на национална програма, осигурява ресурс за противогрипни ваксини за възрастните хора до 2022 год., като се надявам програмата да продължи и след този период, допълни още Кунчев.
Необходимо е да има позитивна мотивация за хората, за да се ваксинират,
каза Александър Симидчиев, председател на парламентарната комисия по здравеопазване. Може да се създадат и законодателни рамки, съдържащи позитивна мотивация, добави още той.
Спазването на противоепидемичните мерки доведе до безпрецедентен спад в случаите на заразните заболявания. Това каза в още Ангел Кунчев.
През миналия сезон бяхме в ситуация, в която на практика нямаше грипна епидемия.
По думите му, когато един вирус се оформи като водещ, успява да избута всички останали щамове и да намали терена за тяхното разпространение. Не може да се предскаже какво ще бъде през следващия сезон, но по-вероятно е грипът да се върне, добави той.
Количествата ваксини срещу COVID-19, които се очакват в страната ни през май,
са два пъти повече в сравнение с доставките през април, а през юни – четири пъти повече, посочи още Кунчев.
Който успее да достигне 70-75 на сто ваксинирано население, ще „паднат маските“,
допълни още Кунчев.
Започва Европейската имунизационна седмица, която се осъществява под егидата на Световната здравна организация /СЗО/ и се организира от 2008 г. Темата на инициативата е „Ваксините ни сближават“. Имунизациите са най-успешната мярка в общественото здраве, каза Скендер Сила – ръководител на офиса на СЗО в Бъгария. Много е важно да не се пропускат рутинните ваксинации, а доста деца по света заради пандемията са ги пропуснали, което подлага на риск здравето им, добави Сила./Вести.БГ

Още по темата