Имаме различия с Николай Василев за финансите и икономиката

Имаме различия с Николай Василев за финансите и икономиката


Разговаряхме с Николай Василев и установихме, че имаме различия как трябва да се развиват финансите и икономиката на България. За нас с Асен Василев първо трябва да се спрат кражбите и изтичанията и тогава да се стабилизира бюджета. За нас най-важното е да спрем всички кражби и всички кранчета – тогава ще има растеж. За Николай Василев най-важното е да има балансиран бюджет. Това е причината да откажем поканата – различни визии.  

Това каза пред БТВ министърът на икономиката Кирил Петков, който разкри защо заедно с колегите си Асен Василев и Николай Денков отказаха поканата да станат министри в кабинета на Слави Трифонов.  

„Разговаряхме директно с Николай Василев. Чухме се и със Слави Трифонов, но спецификите обсъдихме само с г-н Николай Василев. Според мен той определи кой какъв пост да заеме. На мен ми беше предложен същия пост, а на Асен Василев поста на екоминистър или министър без портфейл точно заради разминаванията ни по темата за бюджета. Асен Василев разбира от финанси и за него екологията е несвойствен пост. За мен финанси и икономика вървят ръка за ръка и това бе също причина да откажа. „Има такъв народ“ са победители на изборите и ние им пожелахме успех. Още веднъж ще пожелая успех на екипа им“, обяви той. 

„За нас не е оптимално да се говори за балансиран бюджет, когато се води война със сивия сектор. Корупцията е най-големият проблем. За нас корупцията трябва да е нулева. Не може да има малка корупция. Отгоре трябва да се каже нулева корупция, а дали ще може да бъдат прекъснати всички корупционни практики, това е друг въпрос. Не може един ремонт на язовир да струва реално 1 млн. лева, а за ремонта да се похарчат 2,3 млн. лева. Има огромни суми, които са давани по непрозрачен начин. Със сигурност не е нормално човек, който се грижи за държавата, да допуска да изтичат милиарди по този начин“, категоричен бе министър Петков. 

„За мен има смисъл ББР да остане, ако функционира по правилния начин. Ако не можем да оправим ББР, тогава да я премахнем. Но, когато виждаме, че банката може да функционира нормално, тогава тя трябва да остане. За ББР също имахме различия с Николай Василев. Ние не тръгваме през призмата, че държавата не трябва да има пръст в почти нищо. Ние също сме пазарно ориентирани, но през малко по-друга призма. Не казвам кое виждане е по-добро“, добави още той. 

„Имахме идея да направим един борд между икономика и образование. В него трябва да бъдат най-добрите и успели българи от цял свят. Този борд ще дава визията за развитие на държавата в тези две сфери и хората вътре не трябва да бъдат сменяни. Това е начинът да има растеж, заедно със спирането на кражбите. Ако се сложи правилният политически кабинет, администрацията ще работи. Това успях да установя за тези 8 седмици. Всичко с документацията за електромобилите е наред. Днес имаме решение и на Министерски съвет“, завърши Кирил Петков. 

Още по темата