ГЕРБ се разделя с едно от остриетата си. Караянчева няма да е депутат

ГЕРБ се разделя с едно от остриетата си. Караянчева няма да е депутат

Областният координатор на ГЕРБ и водач на листата на ГЕРБ-СДС Цвета Караянчева остава извън следващия парламент. Това сочат данните на ЦИК за резултата от изборите в Кърджали. Очаквано най-много гласове, съответно мандати взима ДПС – 4. Петият пък ще е за Има такъв народ (ИТН).
Така ГЕРБ ще се раздели с едно от остриетата си. Караянчева беше депутат последователно в 41-вото, 42-рото, 43-тото, 44-тото и 45-тото Народно събрание. Тя бе председател на 44-ия парламент. ПГ на ГЕРБ-СДС предложиха Караянчева за шеф и на 45-ия парламент, но мнозинството отхвърли нейната кандидатура.
В парламентарния живот Караянчева се отличаваше с хаплив изказ. Не пестеше критиките си срещу конкурентите и защитаваше пламенно политиката на своята партия.
Когато бе избрана за председател на 44-тото Народно събрание обаче Караянчева смекчи тона и стана по-диалогична.
Името на Караянчева беше споменато в един от изтеклите през изминалата година записи, в които се твърдеше, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов използва неприятни думи за своята колежка. Това породи и много иронични изказвания по адрес на бившия председател на парламента. Въпреки че Караянчева не скри, че е останала обидена, тя не се отказа от политика и остана в парламента.
Броени дни преди вота на 11 юли пък служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че Караянчева си е позволила да заплашва директора на МВР-Кърджали. Тя от своя страна отрече и в онлайн появи във фейсбук заяви, че Рашков оказва натиск и ползва репресивни похвати. Караянчева бе категорична, че министърът петни името й.
Иначе ГЕРБ-СДС остава на втора позиция след окончателните резултати на ЦИК за предсрочния вот. Партията на Борисов ще има 63 депутатски места. Първата политическа сила ИТН ще има 65 мандата.
Междувременно Караянчева отправи благодарност към избирателите на ГЕРБ. Тя благодари за подкрепата, обявявайки, че „с или без мандат, ГЕРБ остава най-силната партия в региона след ДПС„.
„Искам не просто да благодаря, но и да изкажа дълбокото си уважение към нашите съмишленици в област Кърджали, които не се поддадоха на заплахите, на изнудването и невероятния натиск, който им бе оказан. Те излязоха да гласуват с достойнството на свободни хора. По време на изтеклата предизборна кампания нашите симпатизанти бяха жертва на политически тормоз, невиждан след 1989 година. Невинни хора бяха арестувани заради това, че имали плакати на ГЕРБ в колите си“, разказа още острието на ГЕРБ./Новини.БГ

Още по темата