Добрата инфраструктура е основата за развитие на „Индустриална зона Варна“

Добрата инфраструктура е основата за развитие на „Индустриална зона Варна“


Варна има потенциал за привличане на инвестиции благодарение на отличните си логистични връзки. Това отбеляза министърът на икономиката Емил Караниколов, който участва в работна среща на тема „Инвестиции за устойчив растеж – стратегия и развитие на Индустриална зона-Варна“. Сред участниците бяха кметът на Варна Иван Портних, Обастният управител Стоян Пасев, директорът на Национална кампания „Индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес, кметовете на Аксаково и Девня и други.

По думите на министър Караниколов едни от предимствата на морската столица са добрата инфраструктура и наличието на висши училища, които могат да подготвят висококвалифицирани млади специалисти, а те от своя страна, при създадени добри условия, да изберат, да останат и да се реализират в своя роден град. Изграждането на модерна индустриална зона, в която свое място да намерят стратегически инвеститори с модерно производство и висока добавена стойност, е целта, към която се стреми Министерството на икономиката. 

Според икономическия министър в момента основната задача на правителството е България да остане атрактивна инвестиционна дестинация и по време на кризата. За това свидетелстват и 72 нови проекта на обща стойност над 2 млрд. лв., които са в процес на сертифициране, като потенциалът им е да разкрият над 4 700 нови работни места.

От началото на 2020 г. до момента по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани  13 проекта на обща стойност близо 250 млн. лв., като те имат потенциал да разкрият 2466 нови работни места. Преобладава броят на новите инвестиции, но има и четири проекта, свързани с разширение на производството, отбеляза икономическият министър. Инвестициите са предимно в секторите: производство, здравеопазване, складиране и съхраняване на товари, автомобилостроене и други.

Предстои внасяне в парламента на новия закон за индустриалните зони. Това е стратегията на правителството – чрез изграждане „до ключ“ на повече индустриални зони, с цялата необходима инфраструктура, да привличаме инвеститори, които веднага да могат да започнат изпълнеинето на проектите си.

Преди няколко дни министър Караниколов обяви, че и Индустриална зона „Загоре“ край Стара Загора вече е готова и скоро ще бъде открита. Отпуснати са пари от държавата, построена е довеждаща инфраструктура – вода, ток. А с изграждането на зоната е изпълнен поетият ангажимент от държавата. Имало вече и сериозен интерес от инвеститори.

Няколко са вече действащите у нас зони – Икономическа зона „София- Божурище“, „Индустриален и логистичен парк – Бургас“, Свободна зона Русе, „Индустриална зона Видин“, Индустриална зона Свиленград, Южна промишлена зона – Варна. В процес на развитие са проектите в Карлово, Пловдив, Телиш, област Плевен, Кърджали и в Суворово, област Варна.

Още по темата