Над 1100 руски миротворци са прехвърлени в Нагорни Карабах

Над 1100 руски миротворци са прехвърлени в Нагорни Карабах


Военнотранспортната авиация на Русия за три денонощия е прехвърлила в Нагорни Карабах повече от 1100 руски миротворци. Това заяви днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

„За три денонощия са извършени 73 полета, превозени са 1103 военнослужещи, 168 единици техника“, каза Шойгу на съвещание за хуманитарните въпроси в Нагорни Карабах при руския президент Владимир Путин.

По думите му прехвърлянето на военна техника продължава с „25 полета на денонощие“.

Според данни на руското министерство на отбраната основата на контингента ще бъде формирана от 15-а отделна мотострелкова бригада (миротворческа) на Централния военен окръг. Командният пункт на миротворческата операция ще бъде разположен в района на Степанакерт.

Броят на убитите при военните действия в Нагорни Карабах е надхвърлил 4000, а на ранените – 8000, заяви днес Путин на съвещание за хуманитарната ситуация в Нагорни Карабах. Той отбеляза, че броят на бежанците по различни оценки е десетки хиляди.

„Много културни обекти“ и гражданска инфраструктура в Нагорни Карабах са били унищожени, добави руският президент.

Путин каза, че приетата на 9 ноември тристранна декларация за Нагорни Карабах е „позволила да се спре кръвопролитието и да се стабилизира ситуацията. „Обстрелите и въоръжените сблъсъци изцяло са прекратени“, подчерта той.

Русия по молба на ООН се договаря с Азербайджан и Армения за възможността структури на световната организация да могат да присъстват в Нагорни Карабах, заяви на съвещанието руският външен министър Сергей Лавров.

„Поддържаме контакт с международните организации, които се занимават с хуманитарна дейност. Това са преди всичко Бюрото на върховния комисар на ООН за бежанците, Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН и Програмата за развитие на ООН (ПРООН). Всички тези структури присъстват в региона, но не непосредствено в Нагорни Карабах. Сега осъществяваме контакти с нашите арменски и азербайджански колеги и по молба на структури на ООН се договаряме за това, те да могат да разгърнат присъствието си непосредствено в Нагорни Карабах“, каза руският външен министър.

Още по темата