Заместник-кметът Антон Минев откри празника на калоферската дантела /СНИМКИ/

Заместник-кметът Антон Минев откри празника на калоферската дантела /СНИМКИ/

Заместник-кметът на община Карлово Антон Минев даде начало на ХХII-то издание на Празника на калоферската дантела. „Десетилетия назад историята на Калофер е белязана от нещо нечувано за времето си. След Руско-Турската освободителна война /1877-1878г./, опожарен за пореден път, градът тлее. Тогава жените намират начин да съберат средства за възстановяване и възраждане на Калофер – учат се да плетат дантела, разработват самобитни модели, създават първото у нас училище за плетене на совалкова дантела. Така се ражда известната по-късно „бяла магия“ – калоферската дантела.“, припомни Минев. Той поздрави всички с празника и от името на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов благодари на екипа от Творческия център на дантелата, организатор на ежегодния празник. Майсторките, които ваят изкуството на совалковата дантела, да предават уменията си на млади следовници, пожела заместник-кметът на общината.
След отслужения водосвет за здраве и благоденствие, в Творческия център на калоферската дантела авторска изложба откри майсторката от Копривщица  Надежда Тороманова.
В Мемориален комплекс „Христо Ботев“ бяха организирани демонстрации и базар на совалкова дантела.
Жители и гости на Калофер видяха тематичната изложба „В памет на Илия Янакиев“, подредена в парк „Ботева градина“ в Национален музей „Христо Ботев“. В музея бе представен проект „Бъдеще за Творчески център на калоферската дантела“, съпътстван от дискусия с основните участници в проекта.
От 20:00 часа е концертът „JaZZ и дантели“ с участието на Марина Господинова /вокал/, Шибил Бенев /пиано и китари/, Борис Таслев /контрабас/ и Атанас Попов /барабани/.
15 август – Успение на Пресвета Богородица, в Калофер започва в 8:00 часа със Света литургия в храма „Св. Богородица“. От 10:30 ч. в експозиционната зала на НМ „Христо Ботев“ се открива изложба „85 години музейно дело в Средните Родопи“ на Регионален исторически музей – Смолян.
Празникът на дантелата завършва с два детски куклени спектакъла „Слънчев лъч“ на калоферската Театрална работилница „Пиеро“ – от 11:30ч. и от 17:30 ч. в малката зала на Народно читалище „Христо Ботев – 1869г.“.

 

Още по темата