Александър Оскар е „Лекар на годината“

Александър Оскар е „Лекар на годината“


Доц. д-р Александър Оскар, ръководител на Очната клиника на Александровска болница и на Катедра „Офталмология“ е носителят на голямата награда „Лекар на годината“ на Българския лекарски съюз. Отличията бяха връчени на официална церемония в Националния исторически музей. 

Тъй като 2020 година е белязана от Covid-пандемията, БЛС реши част от категориите, в които ще бъдат отличени медиците, да бъдат тясно обвързани с жертвоготовността и приноса на лекарите, които участват в борбата с коронавируса

Професор д-р Венцислав Мутафчийски, Дончо Дончев от ВМА, заразил се с коронавирус и три пъти дарил кръвна плазма, Сибила Маринова, началник на реанимацията в болницата във Велико Търново и доцент Ангел Кунчев получиха специалните награди на Българския лекарски съюз на традиционната церемония в категорията „Борба с Covid-19“.

Присъдени бяха общо 11 индивидуални и 4 колективни награди.

Ще бъдат отличени лекари с дългогодишна дейност и активен принос в развитието на медицината, както и лекари за принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники. Наградата „Ти си нашето бъдеще“ ще бъде за младите медицински надежди на България 

В началото на церемонията беше почетена паметта на лекарите, които загинаха в борбата с covid-19 те. Те ще получат награди посмъртно.

„Заради Covid-19 България загуби 13 от своите лекари. Те си отидоха, защото избраха пациентите пред себе си“, се казва в обръщение на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Той призова „всички да бъдем отговорни и да спазваме мерките“. 

„Така ще съхраним лекарите на България, ще запазим близките и себе си“, написа министърът в Деня на българския лекар. 

По повод Деня на лекаря, до 23 октомври три от водещите клиники в столичната болница „Св. Иван Рилски“ ще консултират онлайн пациенти безплатно. Това са клиниките по хематология и онкология, по обща и ендоскопска хирургия и клиниката по нефрология.

Още по темата