Климатичните промени налагат сроковете за есенната сеитба да бъдат променени

Климатичните промени налагат сроковете за есенната сеитба да бъдат променени


Оптималните срокове за есенната сеитба трябва да бъдат променени заради засушаването и наблюдаваните климатични промени. Това съобщава БТА, като цитира преди началото на новата кампания професор д-р Иван Киряков, завеждащ „Селекция на зърнено-житните и бобовите култури“ в Добруджанския земеделски институт.
По думите му в Североизточна България най-доброто време за сеитбата на пшеницата засега се смята между 1-25 октомври. В последните години обаче в района се наблюдава много дълга есен.
Ученият отбелязва, че сега в Добричкия регион, в който традиционно се сеят най-много площи с пшеница, влага практически няма. Ако не завали, за да има поне повърхностна влага – до десетина сантиметра в почвата, за зърнопроизводителите ще бъде много трудно да направят и предсеитбената подготовка.
Според професор д-р Иван Киряков трябва да се изясни дали климатичните промени са трайни. А Министерството на земеделието да възложи на научните звена подготовката на нова стратегия не само за определяне на оптималните срокове за сеитба в агроекологичните райони на страната, но и за праговете на икономическа вредност в земеделските площи с оглед на новата сортова структура.

Още по темата