Отделяме 504 млн. лв. за храна на нуждаещи се семейства, обяви Борисов

Отделяме 504 млн. лв. за храна на нуждаещи се семейства, обяви Борисов


Премиерът Бойко Борисов oбяви, че правителството ще отпусне 504 млн. лв. за подпомагане на семействата, които имат нужда от храна, хигиенни материали и детски принадлежности.

Това е поредният сериозен разход със социален привкус, обявен от премиера след началото на протестите, които искат неговата оставка и критиките от ЕС по отношение на върховенството на закона в България.

Средствата са осигурени по Оперативната програма за храни и ще бъдат достъпни в период от 2021 г. до 2027 година. 600 000 ще се възползват от помощта.

„За първи път сме предвидили и пакети за новородени деца от бедни семейства, които ще получат най-необходимото – памперси, санитарни и козметични продукти за бебето след раждането. Ще осигурим и детска кухня от 10-месечна до 3-годишна възраст. Всеки нуждаещ се български гражданин ще получава нашата подкрепа и за в бъдеще“, коментира Борисов.

В петък бяха представи данни за социалния бюджет за следващата година.Пpaвитeлcтвoтo пpeдлaгa oт 1 януари cлeдвaщaтa гoдинa минимaлнaтa пeнcия дa бъдe 300 лeвa, a мaĸcимaлнaтa – 1440 лeвa. B мoмeнтa пpaгoвeтe ca cъoтвeтнo 250 и 1200 лeвa. Всички пенсии ще бъдат увеличени с 5 процента по швейцарското правило от 1 юли. 

Πpeз пъpвитe тpи мeceцa нa 2021 г. e пpeдвидeнo дa пpoдължи изплaщaнeтo нa дoпълнитeлнитe cyми ĸъм пeнcиитe нa вcичĸи пeнcиoнepи в paзмep нa 50 лв. 

Още по темата