Секретни документи за британския разрушител в Черно море – забравени на автобусна спирка

Секретни документи за британския разрушител в Черно море – забравени на автобусна спирка

Откриха строго секретни документи на Министерството на отбраната на Великобритания оставени на автобусна спирка в графство Кент, съобщава BBC.

Те са съдържали подробности за бойния кораб „Дифендър“, мисията в Черно море и реакцията на Русия.

Част от тях разкриват подробности за възможно британско военно присъствие в Афганистан след края на операцията на силите на НАТО, предвождани от САЩ.

В друга част от документите се обсъжда възможната реакция на Русия при преминаването на разрушителя на кралския флот през украински води покрай бреговете на полуостров Крим в сряда.

Припомняме, при преминаването на разрушителя „Дифендър“ край Крим се стигна до инцидент, за който Москва твърди, че са произведени предупредителни изстрели и са пуснати бомби по пътя на кораба.

Британското правителство обяви, че е започнало разследване по случая. Говорител на Министерството на отбраната заяви, че негов служител е докладвал загубата на документи с поверително съдържание.

Документите са около 50 страници. Те са били намерени подгизнали на автобусна спирка в графство Кент от човек, обадил се на британската медия, когато установил секретния им характер.

Подозренията са, че документите, които съдържат имейли и презентации, са на висш служител в Министерството на отбраната.

Материалите, свързани с разрушителя „Дифендър“, показват, че мисията, описана от министерството като „невинно преминаване през украински териториални води“ с покрити оръдия и хеликоптер на борда, е проведена с очакванията, че Русия може да реагира агресивно.

Източник: Актуално

Още по темата