Нежеланите ефекти от продължителното носене на маска

Нежеланите ефекти от продължителното носене на маска

Повечето хора вече свикват да носят маска за предпазване от новия коронавирус, но британски зъболекар предупреди, че тя може да се отрази на състоянието и хигиената на устата, съобщи в. „Мирър” (Daily Mirror).
„Когато устата и носът са покрити дълго време, се променя дишането – човек започва да диша повече през устата. Това в резултат ограничава притока на влага и може да предизвика сухота. Сухата уста предразполага към кариеси, пародонтит, лош дъх”, каза д-р Джефри Сулицър, главен зъболекар в Смайл дайрект клъб.
Няколко неща могат да облекчат сухотата в устата. „Ако носите маска продължително, трябва да сте още по-старателни в поддържането на устната хигиена. Пийте вода, когато сваляте маската, и се опитайте да увеличите отделянето на слюнка с дъвка или бонбони без захар”, съветва той.
Маските могат да предизвикат и проблеми с кожата – сърбеж, обриви, акне.
„Маските са чудесно средство за наша защита от Ковид-19, а и за защита на хората около нас”, добави дерматологът д-р Гириш Мохан от Хартфорд.
„Те обаче предизвикват триене и връщат издишания въздух към лицето. Всеки път, когато вдишваме и издишваме, се натрупва въздух и маската го задържа до кожата на лицето”, предупреди той.
Дерматологът препоръчва за предпазване на кожата мек почистващ препарат без аромати, след което да слагаме неароматизиран овлажнител. По кожата, покрита от маска, е добре да не се слага грим, защото той може да е допълнителен дразнител./Вести БГ

Още по темата