Цвета Караянчева: Проектът на ГЕРБ за нова конституция не е окончателен

Цвета Караянчева: Проектът на ГЕРБ за нова конституция не е окончателен


Внесеният от ГЕРБ проект за Конституция е само първа покана за разговори, това не е окончателен вариант, заяви в Златоград председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя присъства на церемонията за освещаване и откриване на паметник на Момчил Юнак, който е издигнат на ГКПП- Златоград.

Във вторник започват преговорите по отношение събирането на подписи в подкрепа на проекта за нова конституция. Преговорите ще бъдат в парламента с всички парламентарно представени групи, които са заявили желание да разговарят с ГЕРБ, допълни Караянчева.

Досега се знае единствено, че преговори ще има с коалиционните партньори от „Обединени патриоти“, както и че БСП категорично няма да участва в консултациите. ДПС няма официално заявена позиция, а мнението на лидера на „Воля“ Веселин Марешки се сменя почти ежедневно. 

Според Караянчева младите хора са изчезнали от протеста, а ГЕРБ са отговорили на исканията за Велико народно събрание, за промяна в конституцията.

„Винаги сме чували какво казват хората, които протестират. Няма нищо по-хубаво от това българските граждани да изразяват свободно мнението си, стига да не пречат на другите граждани, защото всички имат права“, заяви Цвета Караянчева.

И подчерта, че предлаганата от ГЕРБ промяна е само една покана за разговори.

„Някой се опитва да каже, че едва ли не това ще бъде конституцията, окончателната, единствената и само на ГЕРБ, това са абсолютно злонамерени говорители“, смята Караянчева.

По повод измененията в Изборния кодекс тя напомни, че се предлага и промяна с предвидени 200 мажоритарни и 200 пропорционално избрани народни представители във ВНС, за да има по-голяма представителност.

„Ако съберем гласовете за свикване на ВНС, мисля, че това е начина, да се направят избори, да влезне по-голямо представителство в парламента, да се чуят много различни мнения, защото конституцията е основен закон, който трябва да бъде направен по волята на народа“, обобщи парламентарната шефка

Още по темата