Германски вирусолог: След два месеца ще имаме проблем

Германски вирусолог: След два месеца ще имаме проблем

„След два месеца ще имаме проблем“, предупреждава водещият германски вирусолог Кристиан Дростен. Според него вече има сериозни признаци за повторно разпространение на коронавируса сред германското население, пише „Дойче веле“.

Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен се опасява, че след избухването на заразата в кланиците „Тьонис“ коронавирусът може да се разпространи отново сред германското население. За това говорят и данните от други места, в това число и Берлин, където вече има сериозни признаци за завръщане на коронавируса.

„Не съм оптимист“

Затова сега трябва да сме особено бдителни – иначе рискуваме втора вълна на епидемията, предупреждава Дростен и дава пример с южните щати в САЩ, където въпреки високите температури нещата се развиват драматично. „Там прекалено рано разхлабиха ограниченията“, убеден е германският вирусолог.

„Не съм оптимист, че след месец епидемиологичната обстановка ще е толкова спокойна, колкото днес“, казва още Дростен и добавя: „Ако сега не включим алармата в главите си, след два месеца ще имаме проблем“.

„Да мислим отсега за опасността наесен“

Сходни предупреждения отправя и германската вирусоложка Мелани Бринкман. Според нея опасността от втора вълна на епидемията през есента е голяма и затова в никакъв случай не бива да се избързва с премахване на ограниченията.

„Трябва да продължим да спазваме дистанция, да носим маски и да ограничаваме контактите си с други хора – това ще е решаващо за развитието на епидемиологичната обстановка през есента“, предупреждава Бринкман.

Източник: Offnews.bg

Още по темата