Много лоши новини за още странични ефекти от ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна

Много лоши новини за още странични ефекти от ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна

Комисията по безопасност към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е започнал да проучва три потенциално нови странични реакции, свързани с ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ срещу COVID-19.
Според последните актуализирани данни на европейския здравен регулатор относно безопасността на ваксините става дума за три на брой вторични реакции, които биха могли евентуално да засегнат организма ни след поставянето на ваксина от „Пфайзер“ или „Модерна“ – еритема, гломерулонефрит и нефрозен синдром.
Еритемата представлява остра алергична реакция, което се характеризира със силно зачервяване на кожата и от ЕМА споделиха, че дотук са регистрирани „незначителен брой“ случаи при пациенти с поставени ваксини на „Пфайзер“ или „Модерна“ и уточниха, че събирането на допълнителни данни продължава. По отношение на гломерулонефрита (възпаление на бъбреците, което засяга основно гломерулите) и нефрозния синдром (бъбречно разстройство, при което бъбреците губят значително количество протеини в урината) от ЕМА съобщиха, че също се правят нужния брой проучвания, за да се докаже в действителност връзката с ваксините.
Здравните експерти от европейския регулатор поясниха, че пациентите могат да познаят тези вторични реакции, ако имат кървава или пенлива урина, оток (подуване на клепачите, стъпалата или корема) или изпитват необичайна отпадналост, информира онлайн изданието 20minutos./Блиц.бг

Още по темата