Членството на България в ОИСР ще има значение за цяла Югоизточна Европа

Членството на България в ОИСР ще има значение за цяла Югоизточна Европа


„България е готова да започне преговори за членство в Организацията за икономическо сътрудничество  и развитие и се надяваме да получим покана възможно най-скоро“. Това е казала вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на годишната министерска среща на ОИСР, която се състоя във видеоконферентен формат.

За първи път за участие в най-важния годишен форум на организацията бяха поканени и страните кандидатки, сред които и България.

„Присъединяваме се към все повече правни инструменти на организацията в ключови области, а от 1 януари 2021 г. България ще стане пълноправен член на Агенцията за ядрена енергия на ОИСР“, отбелязва Екатерина Захариева. Тя е акцентирала върху активното сътрудничество с организацията, което България развива, и неговото нарастващо значение в ситуация на пандемия от КОВИД-19. Министър Захариева е отбеляза, че присъединяването на страната ни към ОИСР ще има значение за цяла Югоизточна Европа.

Темата на годишната министерска среща на ОИСР бе как ще се възстановява световната икономика от пандемията КОВИД-19. Във фокуса на дискусиите са били мерките и инструментите на национално и глобално ниво за справяне с кризата.

„Пандемията ни показа още по-ясно колко взаимосвързани и взаимозависими са икономиките на всички страни“, е отбелязала министър Захариева и е подчертала, че при справянето с настоящата криза не трябва да позволяваме задълбочаването на неравенството. „Жените много често са в челните редици в борбата срещу това заболяване и често са по-засегнати от негативните икономически последици. Трябва да работим още по-мотивирано за насърчаване на повече заетост и кариерно развитие на жените по света“.

Екатерина Захариева подчертава и ключовата роля на международното сътрудничество в преодоляването на предизвикателства, пред които са изправени всички държави, и изтъква ролята на ОИСР в справянето с последствията от пандемията от коронавируса.

Членството в ОИСР е сред основните външнополитическите приоритети на България, а получаването на покана за начало на преговори е сред непосредствените цели на правителството.

През периода между януари и юли тази година България е изнесла за страните от ОИСР стоки за 4.16 млрд. лева, а вносът от тях е на стойност 4.15 млрд. лева, което формира пложително търговско салдо за страната, както и през същия период миналата година. 

 

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

е създадена през 1961 г. с цел стимулиране на политики за устойчиво икономическо развитие, повишаване жизнения стандарт на населението и поддържане на финансова стабилност. С годините ОИСР се е утвърдила като световен форум за обмен на знания, опит и най-добри практики и изработване на международно признати стандарти на управление и политики в различни области от икономическата и социалната сфера. В момента в организацията членуват 37 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия.

Още по темата