Разхлабването на мерките в Гърция от 1 декември вече не е реалистично

Разхлабването на мерките в Гърция от 1 декември вече не е реалистично


Гръцкото правителство се очаква да вземе решение следващата седмица за удължаване на настоящата национална карантина, тъй като увеличаването на случаите на коронавирусна инфекция прави все по-малко вероятно ограниченията да бъдат облекчени от 1 декември, каквато беше първоначалната цел, съобщава в. „Катимерини“.

„1 декември вече не изглежда като реалистична цел“, заяви правителственият говорител Стелиос Пецас за държавната телевизия ЕРТ днес, ден преди Гърция да завърши втората седмица от националния локдаун, който включва ограничения за движението на хората и за икономическата дейност.

„Никога не сме говорили за конкретен график, а за постепенно връщане към някаква форма на нормалност в рамките на декември. За съжаление, първата седмица на карантината беше доста хлабава“, заяви Пецас, като посочи продължаващото нарастване на новите случаи в цялата страна.

„Ще решим как ще планираме постепенното облекчаване на мерките в рамките на следващата седмица, (…) но на този етап борбата е за овладяване на вируса“, отбеляза Пецас.

Гръцкото правителство въведе триседмичен локдаун на 7 ноември с надеждата, че ще може да възобнови търговията и другите икономически дейности преди коледните празници, но ограниченията досега не доведоха до желания ефект, посочва изданието.

Още по темата