Байдън подписа указ за борба с корпоративните злоупотреби

Байдън подписа указ за борба с корпоративните злоупотреби


Президентът на САЩ Джо Байдън подписа широкообхватен указ за насърчаване на конкуренцията в американската икономика. Той предвижда федералните ведомства да вземат строги мерки срещу монополните практики в най-различни сектори, като се започне от земеделието и се стигне до пазара на лекарствата и на труда, предаде Ройтерс.

На церемонията по подписването в Белия дом Байдън заяви, че указът „задължава федералното правителство да прилага цялостно и агресивно антимонополното законодателство“ на САЩ.

„Повече никаква толерантност към злоупотребите на монополи. Повече никакви лоши сливания (на компании), които водят до масови съкращения, по-високи цени и по-малък избор за работещите и потребителите“, добави той.

Президентът посочи области, в които според много защитници на конкуренцията цените са твърде високи, заплатите са занижени, а новите компании не биват допускани да се съревновават. „Нека бъда пределно ясен, капитализъм без конкуренция не е капитализъм, това е експлоатация“, заяви той.

По думите му указът ще затвърди американския идеал, че „истинският капитализъм зависи от честната и открита конкуренция“, посочва Асошиейтед прес.

Указът включва общо 72 мерки и препоръки, за които Байдън заяви, че ще намалят цените за семействата, ще увеличат заплатите на работещите и ще поощрят иновациите и по-ускорения икономически растеж. Но новите регулации, които отделните федерални ведомства може да напишат, за да претворят тази негова политика в реални правила, може да доведат до сериозни съдебни битки, отбелязва Асошиейтед прес.

Още по темата