САЩ добави в черния списък още седем организации от Китай

САЩ добави в черния списък още седем организации от Китай


Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо.

Министерството на търговията на САЩ е обявило, че е включило в черния списък още седем китайски организации, които имат дейност  в технологични отрасли.

„Бюрото за промишленост и безопасност (действащо към Министерството на търговията) добави седем китайски организации, занимаващи се със суперкомпютри, в черния списък за извършване на дейност, която противоречи на интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ“, се казва в съобщението от американското Министерство на търговията.

В списъка са включени Tianjin Phytium Information Technology, Shanghai High-Performance Integrated Circuit Design Center, Sunway Microelectronics, National Supercomputing Center Jinan, National Supercomputing Center Shenzhen, National Supercomputing Center Wuxi, National Supercomputing Center Zhengzhou. „Тези организации участват в създаването на суперкомпютри, използвани от военните в Китайската народна република и намиращи приложение в модернизацията на армията и в програмите за създаване на оръжия за масово унищожение“, допълват от американското търговско министерство.

Потенциалът в сферата на суперкомпютрите е жизнено важен за разработките на много, може би, на почти всички съвременни оръжия и системи за национална сигурност, такива  като ядреното и свръхзвуковото оръжие. „Министерството на търговията на САЩ с пълна сила ще използва своите пълномощия, за да попречи на Китай да използва американските технологии за поддръжка на тези дестабилизиращи действия по модернизацията на армията“, заявява министърът на търговията  Джина Раймондо, чиито думи се цитират в съобщението. 

 

Още по темата