Мика Зайкова: Конфронтацията и омразата не водят до никъде

Мика Зайкова: Конфронтацията и омразата не водят до никъде


46-ото Народно събрание провежда тържествено първо заседание днес. Двата големи въпроса в днешния ден са около избора на председател на парламента и формирането на редовно правителство. 

Най-голяма е групата на „Има такъв народ“ с 65 депутати, ГЕРБ са втори с 63, а след това идват БСП – 36, Демократична България – 34, ДПС – 29 и Изправи се, ние идваме с 14 народни представители.

Пленарната сесия по традиция ще открие най-възрастният депутат – Мика Зайкова от „Има такъв народ“. 

Мисля, че служебното правителство показа, че може да работи и в особени обстоятелства, коментира пред журналисти преди началото на заседанието Мика Зайкова.

Харесвам ги, защото са умни и смели момчета и момичета, но това не е задължително, каза Зайкова в отговор на въпрос дали министри от служебния кабинет трябва да останат и в новото правителство.

По думите й конфронтацията и омразата не водят до никъде и най-трудните преговори са по-позитивни, отколкото само да седим и да се караме един друг.

Според нея следващият министър-председател трябва да обедини програмите на протестните партии. Зайкова подчерта, че служебното правителство е дало основа, за да се състави кабинет от хора с различни политически възгледи.

Групата на „Демократична България“ пристигна заедно в Сградата на съединението. Съпредседателят на коалицията Христо Иванов съобщи, че няма предварителни уговорки за разговори с парламентарните групи.

Иванов ще бъде председател на тяхната парламентарна група. Заместник-председател ще бъде Владислав Панев, а номинацията на ДБ за зам.-председател на Народното събрание е ген. Атанас Атанасов.

Икономическият министър в служебното правителство Кирил Петков изрази надежда, че парламентът ще излъчи стабилно правителство.

„Нагласата ми за оставащите дни е да видим какво можем да свършим още като правителство. Трети път избори обаче не е добре. Важно е да се излъчи стабилно правителство, което да продължи курса на промяна”, заяви Петков пред NOVA телевизия.

Той каза, че няма покана за участие в бъдещото правителство.

Събитията следете на banker.bg

Още по темата