Китай призна за проблем в свой атомен реактор

Китай призна за проблем в свой атомен реактор

Китайският ядрен регулатор призна днес за проблем с горивни пръти в атомен реактор, но отрече да е изтекла радиация, пише Клуб Z.

Повредени са пет от общо 60 хиляди пръта в Първи реактор на АЕЦ „Тайшан“, в южната китайска провинция Гуандун, близо до Хонконг. Това е довело до повишаване на радиацията вътре в реактора, но нивото й остава в рамките на допустимите стойности.

„Оперативната безопасност на централата е гарантирана“, подчерта китайският ядрен регулатор. Той изрично уточни, че няма изтичане на радиация извън Първи реактор.

Представител на китайските власти отрече твърденията на американската телевизия Си Ен Ен, че Пекин междувременно е повишил позволеното равнище на радиация, за да не излезе то извън нормите при инцидента.

Вчера, в първи официален китайски коментар за случая, министерството на опазването на околната среда каза, че в АЕЦ „Тайшан“ има пет повредени ядрени горивни пръта в един от реакторите, но системата за безопасност се е активирала и не е допуснато изтичане на радиация.

Властите в Хонконг заяха, че следят ситуацията в централата и са отправили запитване към служители в провинция Гуандун за подробности около инцидента, след като френската компания Е Де Еф (EDF), която е съсобственик на обекта заедно с китайска държавна група, съобщи в понеделник за натрупване на инертни газове в Първи реактор.

Непоказвани досега снимки от Чернобил разкриват поглед отвътре в саркофага на избухналия реактор

Двата атомни реактора с вода под налягане на построената с френско участие китайска централа са били въведени в експлоатация съответно през 2018 и 2019 г.

Повреда на ядрени горивни пръти и отделяне на инертни газове се получават при процеса на ядрено делене, обясниха експерти. Те коментираха, че не е необичайно горивни пръти в атомен реактор да се повредят и вероятно няма сериозна опасност за околната среда, предаде БТА.

Източник: Gospodari.com

Още по темата