Отстраненият шеф на ДАНС: Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация

Отстраненият шеф на ДАНС: Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев с първи коментар, след като стана ясно, че служебният премиер Стефан Янев ще предложи той да бъде освободен. Георгиев е категоричен, че премахването му като председател на Агенцията е „неразривно свързано с разкритите руски шпиони в България“.
„За мен обяснението, което аз си давам, за това, че се стигна до тук е, че в работата си сме допуснали някакви грешки, като една от тях е операциите по разкриване на шпионски мрежи, особено последните, свързани с хващането на шпионите, които работеха за Русия. Защото работейки по този начин, ние защитаваме националната сигурност“, заяви Георгиев.
Той обясни, че определя тези действия като „грешка“, защото когато е бил председател на ДАНС при служебен кабинет е работил с настоящия премиер Стефан Янев и „такава тема не сме имали“ Георгиев заяви още пред медиите, че първата информация поискана от служебния премиер Стефан Янев, е за „шпионския скандал“.
Всички колеги, които работят в ДАНС са достойни за уважение професионалисти, каза още той и добави, че ДАНС е извършвала само своите законови правомощия, като е била свършена много работа срещу олигарси и шпиони. „Изобщо, шпионският скандал и олигарсите, това е нещото, което не беше пипано от години“, каза Георгиев.
Димитър Георгиев коментира още, че „силовият вицепремиер е лице с отнет достъп до класифицирана информация за срок от три години, като отнемането е преди две години. Този достъп след отнемането не е обжалван“. „Аз съм работил с пет правителства. Откъде накъде ще се говори, че съм политически обвързан“, каза Георгиев по повод такива обвинения към него.
Георгиев заяви, че ДАНС не е подслушвала политици и докладът за това бил на бюрото на премиера Стефан Янев.
По-рано днес служебният премиер Стефан Янев съобщи пред медиите след заседанието на Министерския съвет, че днес правителството е взело решение за освобождаване на настоящия председател на Държавна агенция „Национална сигурност“
/ДАНС/ Димитър Георгиев и предлага на президента да издаде указ за неговото освобождаване. Предлага се на негово място да бъде назначен Пламен Тончев, който е служител на ДАНС и в момента е директор на регионална структура на ДАНС.
С поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата и създаде основание да се смята, че той предприема политически мотивирани действия, за една длъжност, която е деполитизирана по закон, мотивира премиерът решението на правителството за освобождаване на Георгиев.
В отговор на въпрос дали ще има още уволнения в службите и в частност в агенцията за разузнаване, премиерът каза, че обществото ще бъде информирано, когато правителството вземе решение.
Премиерът изтъкна, че почтеността и професионализмът са основните критерии за запазване на длъжността не само за работещите в службите, а за всички заети в администрацията на високи управленски нива. Ако констатираме, че има проблем с тези качества, ще предприемем необходимата смяна в каквато посока е необходима. Това го правя с уговорката, че такива смени ще се правят само на управленски нива – хора, които не показват професионализъм, почтеност и ангажираност към длъжностите, които заемат, всички останали граждани, работещи в администрацията да бъдат спокойни, не тръгваме да правим чистки, пучове или не знам още какви модерни думи, коментира премиерът.
Той допълни, че служебният кабинет няма намерение да променя устройствените правилници или да се намалява бюджетирането и съответно да се закриват административно бройки.
Янев изрази надежда държавата да върви в нормален ритъм на работа и напомни, че за това служебното правителство е поело ангажимент, както и да има публичност.
заяви служебният премиер в коментар на казаното от бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че служебното правителство и държавният глава няма да гарантират честността на изборите. Не мога да коментирам кой какво е казал в детайли, но мога да ви кажа един коментар на един рефрен, който се повтаря напоследък, че служебното правителство е с амбициозна програма да овладява държавата.
Мисля че от нашите действия по-скоро можете да направите извода, че се опитваме да освободим държавата от незаконосъобразни практики и действия, опитваме се да освободим държавата и нейните институции да работят в интерес на хората и обществото по спазване на законите и правилата, заяви премиерът. Ако това е обвинението, че правим нещо грешно за държавата, аз съм готов да поема тази вина, заяви Стефан Янев.
„По отношение на другите председатели на служби, когато дойде време ще ви информирам надлежно“ каза още Стефан Янев.
За рокадата се говореше от седмица. Димитър Георгиев беше в неплатен отпуск до есента. По това време застъпи служебното правителство. След това избухна и скандалът с подслушването на политици./Вести БГ

Още по темата