Добрият пример: Родолюбиви карловци почистиха коритото на Стара река и парк “Водопад”

Добрият пример: Родолюбиви карловци почистиха коритото на Стара река и парк “Водопад”

В днешния съботен ден шестима доброволци – 2 мъже и 4 жени се погрижиха за облагородяването на част от коритото на реката, която минава през Карлово и парка под механа “Водопада”. Инициатор на инициативата е карловецът Атанас Чернооков. Пред нашия репортер Чернооков коментира, че това е негова лична инициатива, тъй като той често се движи по улица “Водопад”, ходи и към планината и се възмущава от всички изхвърлени сред природата боклуци.
“Активността на инициативата не беше много голяма, надявам се следващият път да има повече хора”, каза Атанас Чернооков. Той посочи, че в социалните мрежи много хора са дали заявка, че ще присъстват, но в последствие не са се отзовали.
На въпроса колко отпадъчен материал е бил събран, Чернооков посочи, че общо събраните чували са 17. 10 чувала са събрани в разстоянието от моста за ВЕЦ-а над града до моста на Карловска коприна. Отпадъците са строителни материали, които вероятно са били изхвърлени от сградата на предприятието и огромни найлони. Чернооков коментира и почистването на коритото на Стара река. “Само под Арапския мост в рамките на 20 метра събрахме 7 чувала с отпадъци – главно кенчета и стъкла”, каза инициаторът. Той е категоричен, че е нужно подрязване на дърветата по поречието на реката и освобождаване на коритото, също така и да се чистят подпорните стени, за да не се получава преливане на реката.
По думите му чистотата на града ни не е добре поддържана.
“Инициативата, която предстои, е свързана с реконструкцията на чешми в града. Вече сме започнали направата на една – тази, която е под водно-електрическата централа, в близост до бившите противоатомни убежища. Смятаме да възстановим и още чешми”, посочи нашият събеседник. Той сподели, че всичко това се прави със собствени средства. Има и дарители, които приемат радушно идеята им. “Има много родолюбиви карловци! Духът на дарителите е жив!”, казва с усмивка на лицето Атанас Чернооков.
“Дела трябват, а не думи!”, каза в заключение инициаторът. Той апелира своите съграждани да проявят инициатива и при следващо събиране за почистване на парк, речно корито или друго място да се включат активно.
Участник в инициативата беше и народният представител Веска Ненчева. Тя беше силно възмутена от крайното замърсяване под Арапския мост. “Добрият пример трябва да го има, трябва да го показваме и да го възпитаваме в останалите, трябва да се грижим, да поемаме отговорност за околната среда. Да не занемаряваме и изоставяме мястото, на което живеем – това е нашата отговорност към природата”, каза като послание Веска Ненчева.

Още по темата