Едва 15% от българите са ваксинирани, последни сме в ЕС

Едва 15% от българите са ваксинирани, последни сме в ЕС


България продължава да изостава от останалите европейски страни в в процеса на ваксинация срещу COVID-19, показват последните данни на Европейския център за превенция и контрол на заразните болести.

Едва 15,4% от българите са получили две дози от ваксина срещу COVID-19, а 17,2% са получили първа доза. За сравнение, близо 30% от румънците са имунизирани срещу смъртоносния вирус. В нашата южна съседка Гърция броят на имунизираните е 57,6% от населението е получило поне първа доза от ваксина срещу коронавирус, а 46,3 на сто са напълно имунизирани.

Сравнително бавно тече ваксинацията в още няколко страни от бившия соцлагер – Словения, Хърватия, Словакия и Латвия, където броят на ваксинираните не надхвърля половината от населението.

Отличниците са страните от Бенелюкс и Скандинавия. В Белгия и Нидерландия с поне една доза са ваксинирани съответно 79,5% и 73,3%, а във Финландия и Дания – близо 75%. Така тези четири страни са се доближили най-силно до целта, поставена от Брюксел: 70% от възрастното население да бъде ваксинирано до юли.

В четирите големи икономики на ЕС – Германия, Франция, Италия и Испания – броят на ваксинираните се движи между 63-69%.

Общо от 450 милиона граждани на обединена Европа малко над 236 милиона са си поставили първа игла или това прави около 63,8% от възрастното население. Над 163 милиона са получили втората доза на ваксината, т.е. те са напълно защитени от коронавирус. В проценти това прави 44,1% от възрастното население. Това сочат последните данни в реално време от Европейския център за превенция и контрол на заразните болести към 14:00 ч. българско време на 10 юли.

Изводът е, че в ЕС се запазват големите различия при ваксинирането в отделните страни.

Европейският съюз разполага с достатъчно дози от ваксини срещу Ковид-19 за ваксинирането на 70 на сто от възрастното население на страните членки. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изявление, разпространено днес и цитирано от Ройтерс.
Тя призовава страните да ускорят ваксинацията и съобщава, че до недели из ЕС ще бъдат разпределени около 500 милиона дози. 

Още по темата