Читалище „Иван Вазов“: МИГ Хисаря дава идеални възможности за реализация на важни проекти/ВИДЕО/

Читалище „Иван Вазов“: МИГ Хисаря дава идеални възможности за реализация на важни проекти/ВИДЕО/

НЧ “Иван Вазов“ изпълни договор, спечелен и сключен чрез МИГ Хисаря – „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малки по мащаб инфраструктури“ – Вътрешно преустройство или част на вътрешното пространство на НЧ“Иван Вазов“.
Пред камерата на ПБ Новинар секретарят на читалището Георги Топузлийски и счетоводителят Стоянка Райчинова разказаха за проекта и неговата важност.
„Проектът за ремонта на залата, която се ползва от всички танцови групи на читалището, е приключен и е на стойност 58 539 лв. Обновена и разширена е изцяло репетиционната зала на танцовите състави. „Поставено е ново осветление, отоплителни уреди и огледала на двете стени. Положена е специална настилка за танцовия състав, балетни формации, художествена гимнастика – подходяща за репетициите и отговаряща на съвременните изисквания. Направен е ремонт на коридора, гримьорните, тоалетни и стълбището до входната врата“, поясни Топузлийски.
Стоянка Райчинова сподели, че проектът за залата е минал през дълга процедура. „Започнахме да работим 2018г. и подписахме договора през 2020 година. Радостта от детските усмивки, когато влязоха за първи път в залата, показаха, че нашите усилията си струват“, каза още Райчинова.
Секретарят на културната институция заяви, че читалищата нямат никакви облекчения относно кандидатстване по процедурата. „Има много изисквания и спорлед мен е крайно време да се помисли за такива облекчения. Читалищата не са държавен орган и за всеки един документ се обикалят доста институции за да получат разрешения“, каза още Топузлийски.
Направени са две проверки от Пловдив на областно ниво и от Държавен фонд земеделие, и двете не са констатирали нарушения и е одобрено направеното по проекта.
МИГ Хисаря дава идеални шансове и възможност на юридически лица, земеделски производители, училища да се възползват и подобрят дейността си, смятат нашите събеседници.
Райчинова и Топузлийски благодариха на МИГ Хисаря и на всички, спомогнали за осъществяването му. Голямата им мечта е сцената в читалищния салон да стане отново въртяща се, да има ново модерно осветление и озвучаване.
НЧ „Иван Вазов“ Хисаря има изготвен проект за основен ремонт, като една част от него е осъществена преди 6 години. Той може да бъде актуализиран и завършен по европейски програми.

Още по темата