Ананиев е нарушил закона, прокуратурата да се самосезира

Ананиев е нарушил закона, прокуратурата да се самосезира


Бившият финансов министър Кирил Ананиев е нарушил закона, изнасяйки информация, която е данъчно-осигурителна тайна. Това заяви служебният финансов министър Асен Василев. Той смята, че прокуратурата трябва да се самосезира по случая. 

„Как тази информация е излязла на пресконференция на една политическа партия? Това ми говори, че държавата се управлява не по правилата и законите, а с телефонни обаждания и с натиск“, каза Василев пред Нова телевизия. 

Министърът има предвид изнасянето на информация за фирмата на шефа на Националната агенция за приходите Румен Спецов по време на пресконференция на ГЕРБ. Тогава Кирил Ананиев попита бил ли е Спецов „спец по източване държавната хазна“, като е прехвърлил фирма със задължения на малоимотен човек преди ревизия, за която е бил предупреден.

По думите на Василев е проблем, че Ананиев е взимал номера от вътрешни проверки, до които дори ресорният министър няма достъп. Той коментира и обвиненията на ГЕРБ, че Румен Спецов е извършвал данъчни злоупотреби. „Аз съм проверил данните, доколкото имам достъп за тях. Спецов и аз вече обяснихме. Ако министерството пусне проверка, ще кажат, че замитаме следите. Проверката е насочена към главният прокурор. Не мисля, че той може да бъде обвинен в пристрастие към служения кабинет. Ако се открият нарушения, ще се вземат действия. Аз не очаквам проблем“, каза финансовият министърът. Според него това е раздухване и набеждаване на хора без факти. 

„Миналата година половината държавни харчове са минали с обществени поръчки, другата половина са минали без. Били са избирани подизпълнители на най-различни фирми и ведомства. Ние можем да направим следното – всички разходи да минават през обществени поръчки и да затегнем контрола. Един такъв проект са обществените поръчки за горивото за отопление. Там има много порочна практика. Пуска се поръчката с висока акцизна ставка на горивата, след което се купува гориво с по-ниска акцизна ставка. Разликата е 30 лв. на тон. Има дупка в обществените поръчки”, обясни Асен Василев.

От финансовото министерство са решили да спрат да изплащат средствата от фактури, които са с различни акцизи. А инхаус процедурите ще започнат да се качват публично. Опитва се и ограничаване на подобни процедури само до най-спешните. „Автомагистрали“ не са възлагали обществени поръчки, те са ползвали инхаус процедури. Язовирите също са ремонтирани по този начин, напомни министърът.

Преди дни Василев разпореди одит на дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция. Той е по сигнали за нарушения в дейността на структурата, включително при предоставянето на държавен имот – почивна база в курортен комплекс „Албена“, за стопанисване от сдружение с нестопанска цел „Асоциация на експертите по финансов контрол в България“, основано на 10 август 2020 г., както и за стартирани обществени поръчки от АДФИ за ремонт на почивната база след предоставянето ѝ на Асоциацията. Служебният министър обяви, че предварителните факти са доста притеснителни.

„В НАП преориентирахме служителите да работят по фирми, които получават голям обществен ресурс, които правят големи разходи в чужбина и техни свързани лица, които имат големи касови наличности. Резултатите вече започват да се виждат. За една седмица 4 милиона лева са вече платени, а 9 милиона са договорени за следващата седмица“, посочи Василев.

Още по темата