Каназирева: „Античният град на Хисаря може да привлича туристи от цял свят“

Каназирева: „Античният град на Хисаря може да привлича туристи от цял свят“

„В Пловдивска област имаме огромно богатство в културно-исторически план и трябва не само да го съхраняваме, а и да го развиваме. Това ще бъде мой основен приоритет, заяви Дани Каназирева-водач на листата на ГЕРБ-СДС от гражданската квота. Тя, заедно с областният координатор на ГЕРБ-Пловдив област Георги Мараджиев и кандидатите за народни представители Генчо Кинаров, Николай Стаматов и Йордан Кръстанов посетиха Хисаря, където разгледаха уникални археологически паметници, както и други туристически забележителности. Тя и кандидатите на ГЕРБ имаха възможност да научат повече за – Римските терми, Южна крепостна порта „Камилите“ и Североизточна ъглова кула в античния град, които ще бъдат реставрирани и консервирани по европроект, както и да разгледат новия водопиен павилон с минерална вода и обновения туристически център. „По своята значимост и уникалност археологията тук е от световна величина. Точно затова трябва да се запази, съхрани и експонира по най-добрия начин, за да може да се показва на туристите. Хисаря има своята популярност с топлите минералните извори, но градът е и туристическа дестинация с многобройните си археологически забележителности, които трябва да покажем и на Европа, и света“, коментира още Каназирева.
Представителят на СДС в листата Йордан Кръстанов уточни, че публично-частното партньорство по отношение стопанисването и оптималната експлоатация на минералните води би ускорила развитието на този вид туризъм. Кметът на общината Пенка Ганева обясни, че финансирането на проекта е за близо 10 милиона лева като инвестицията по Оперативна програма „ Региони в растеж“ е в размер 8 312 269 лева, а от страна на общината – 1,5 лева. Предстои обществено обсъждане на проекта, стартирането му трябва да се случи до август, а приключването – до края на 2022 година. Всички дейности по проекта са насочени към възстановяване и съхранение на археологията и архитектурата на тези уникални и цени паметници.
Ганева обясни, че Южната крепостна порта е емблемата на Хисаря. Възстановителните работи трябва да предотвратят рушенето на тухли и камъни, в резултат на атмосферните влияния. Извършването на консервация и реставрация на кулата е наложително, както за нейното укрепване и предпазване от атмосферните влияния, така и за атракцията, която тя създава като недвижима археологическа ценност.
В тази връзка Мараджиев подчерта, че културно-историческите забележителности, трябва навреме да бъдат съхранени, защото водят до преки икономически ползи за всяко населено място или регион, които могат да предложат подобен туристически продукт. В края на посещението Каназирева припомни, че отделно от този проект от миналата година се работи, отново съвместно с община Хисар, за по-доброто покритие и допълнително укрепване на храмовете на двете могили в Тракийския култов комплекс край Старосел. Тя посочи, че за целта Общинският съвет на Хисар, чрез Областна администрация, трябва да поиска управлението върху собствеността на имота, което се случва с решение на Министерски съвет. В момента текат необходимите процедури в Министерството на културата.
Купуването и продаването на глаове е престъпление!

Още по темата