В София първо ще отворят заведенията на открито

В София първо ще отворят заведенията на открито


Първите мерки, които ще бъдат отпуснати в София, са свързани с бизнеса и допускането на маси за заведенията на открито. Това се разбра от изказване на столичния кмет Йорданка Фандъкова по повод затягането на мерките от понеделник за период от 10 дни.

Фандъкова отново подчерта, че не вижда смисъл учениците да се завръщат в училище за два дни, след като новите ограничителни мерки ще продължат до 31 март. Именно заради това тя ще предложи 1 и 2 април (дните преди пролетната ваканция) да бъдат обявени за неучебни.

„Много е неприятно, че има затегнати мерки, но трябва да се справим. Все пак няма пълен локдаун, не затваряме всичко. Затваряме само местата, където се събират много хора. Но няма вечерен час, хората не излизат навън с есемеси, могат да ходят на работа, да ходят до магазина. Всички малки магазини за хранителни стоки са отворени“, допълни столичният кмет.

„Хората са на ръба. Финанси няма. Отворихме преди 15 дни, беше много сложно отварянето, тъй като това е много скъпо начинание. Върнахме хората от провинцията, наеха се квартири отново. Мислехме, че няма да се стигне в нашия бранш до ново затваряне. Сега сме в същата ситуация“, заяви междувременно пред БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Той обясни, че в момента ситуацията е като преди една година, но с разликата, че тогава от бранша са излезли от една много силна 2019 година и са били по-подготвени, а сега влизат в трето затваряне след много слаба година.

Алибегов уточни, че проблемът с персонала е огромен. А най-големият проблем е, че не са сигурни, че това затваряне ще продължи 10 дена. По думите му, това е нещо, което здравните власти трябва да намерят начин да гарантират пред обществото: „Убедени сме, че този срок е поредният, който няма да бъде спазен. Толкова срокове имахме до момента, винаги се е стигало до един, до два, до три месеца.“

Столичният кмет каза още, че към момента в болниците в София има свободни легла, както за пациенти, които не са в тежко състояние, така и за такива, които се нуждаят от интензивна грижа. Около 75-80% от леглата, предвидени за болни от коронавирус, вече са заети, уточни тя.

Пред „Нова телевизия“ директорът на софийското РЗИ д-р Данчо Пенчев съобщи, че към вчерашния ден свободните легла в София са 1821 за неусложнени пациенти и 115 в интензивните отделения. Той изрази притеснение от физическия и психически натиск, който медиците изпитват.

Още по темата