ЕК е предложила на САЩ замразяване на взаимните задължения

ЕК е предложила на САЩ замразяване на взаимните задължения


Европейската комисия (ЕК) е предложила на Вашингтон да се замразят за шест месеца взаимните митнически задължения в търсенето на възможности за преодоляване на разногласията в сферата на търговията. За това съобщава самият заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис в публиковано в събота интервю в списание  Der Spiegel.

„Ние предложихме да се преостанови действието на всички взаимни задължения за шест месеца, за да може да се достигне до решение по пътя на преговорите“, казва той. „Това ще даде необходимата глътка въздух за промишлеността и работниците от двете страни на Атлантика“, смята Домбровскис.

През октомври 2019 година администрацията на Доналд Тръмп, който заемаше тогава поста на президент на САЩ, въведе 25%-но мито за стоките от страните от Европейския съюз на обща стойност около 7.5 млрд. долара, което засегна сред многото други и едномалцовото уиски от Шотландия. На 9 ноември 2020 година Евросъюзът отговори на този ход с въвеждане на свои наказателни мита върху селскостопанските и промишлени стоки от САЩ на обща стойност 3.4 млрд. евро (около 4 млрд. долара) на година. Към тези санкции се  присъедини тогава и Великобритания, тъй като в онзи момент преходният период след Брексит още не беше изтекъл.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че в телефонен разговор с действащия президент на САЩ Джо Байдън е била постигната договореност за замразяване за четири месеца на взаимните митнически задължения на обща стойност над 10 млрд. долара, въведени във връзка с наказателните мита по спора Boeing – Airbus, облекчавайки по този начин 17-годишния трансатлантически спор за незаконна държавна помощ за двата най-големи производители на самолети в света.

Търговският спор между Брюксел и Вашингтон по казуса „Боинг“-„Еърбъс“ е едни от най-продължителните и мащабни в историята на Световната търговска организация. САЩ обвиняват ЕС в незаконно държавно субсидиране на компанията Airbus от 2004 година, ЕС пък излезе с аналогични обвинения по адрес на Вашингтон по отношение на компанията Boeing.

Припомняме, че битката за държавната помощ на ЕС за Airbus и на САЩ за Boeing Co. доведе до въвеждането на двустранни мита, разрешени от Световната търговска организация, които бяха на обща сума от 11.5 млрд. долара в трансатлантическа търговия и засегнаха редица индустриални, селскостопански и потребителски стоки.

Още по темата