Обявите за работа нагоре с 10 на сто през март

Обявите за работа нагоре с 10 на сто през март

Въпреки затварянето през март, броят на обявите за работа е нараснал с 10%, показва проучване на кариерния сайт „JobTiger“, цитирано от БНР.
Данните показват още, че положителната тенденция се наблюдава във всички сектори.
През март 2020 г., когато беше въведено извънредното положение и първият локдаун, пазарът на труда беше сериозно засегнат. Тогава обявите за работа намаляват драстично. „Сега обаче те не само, че не намаляват, но се отчита ръст от 10% спрямо миналия месец и цели 117% спрямо март 2020 г.“, обяснява оперативният мениджър на сайта Християн Петков.
„Всъщност в трите месеца на 2021 г.  всеки един от месеците наблюдаваме един ръст на обявите, като за момента не можем да кажем, че има ръст на икономиката като цяло и има по-голямо предлагане на работа, а по-скоро едно стабилно оздравяване на пазара на труда и възстановяване на нивата преди навлизането на коронакризата през миналата година“, коментира Петков.
В почти всички сфери има макар и малък ръст на обявите за работа като най-голям се отчита в сектор „Строителство“, където показателят е нагоре с 22 на сто в сравнение с февруари.
„Единствено сектор „Хотелиерство, ресторантьорство и туризъм“ остава непроменен в сравнение с февруари месец“, посочи Петков и отчете още, че секторите с най-голям брой възможности за работа остават „Търговия и продажби“, „Производство“ и „Информационни технологии“./Monitor.bg

Още по темата