Великобритания е облекчила влизането на лауреати на

Великобритания е облекчила влизането на лауреати на


Привличането на най-добрите и изявили се специалисти въз основа на техните умения и таланта им – именно за това е разработена нашата нова имиграционна система, отбелязва министърът на вътрешните работи на Великобритания Прити Пател.

Правителството на Великобритания е опростило получаването на работни визи от учени, художници, актьори и музиканти, удостоени с престижни награди. За това съобщава информационната агенция РА.

По негова информация, тази стъпка е част от измененията в имиграционната система, насочена към привличане в Обединеното кралство „на най-добрите и най-талантливите“ хора от целия свят.

Спечелилите награда „Оскар“, „Тони“, Grammy, а също така лауреати на Нобелова награда и BRIT Awards са сред тези, които ще могат да получат виза да живеят и работят във Великобритания по облекчена програма. Също така с това право ще се ползват и получилите награди в областта на танца, модата, архитектурата и социалните науки.

„Лауреатите на тези награди са достигнали върховете в своята кариера и могат да предложат много и на  Великобритания. Привличането на най-добрите и изявили се специалисти въз основа на техните умения и таланта им, който те притежават, а не на това, откъде те идват – ето именно за това е разработена нашата нова имиграционна система, основана на точки“, отбелязва министърът на вътрешните работи на Великобритания Прити Пател.

Контролът над имиграцията, в тово число от най-бедните страни на Европейския съюз, беше една от ключовите теми на референдума за излизане на Великобритания от ЕС през 2016 година. Въведената през 2020 година и основана на получаването на точки система за издаване на визи за работа и учене в страната отдава предпочитание на висококвалифицираните работници. За получаване на виза се вземат предвид професионалните умения, знаенето на английски език и финансовото състояние.

От 1 януари 2021 година работниците от ЕС не се ползват от пълната свобода на придвижване  във Великобритания.

 

Още по темата