Мая Манолова: Борисов, ЦИК и Дончев сладко спинкат за машинното гласуване

Мая Манолова: Борисов, ЦИК и Дончев сладко спинкат за машинното гласуване


Пред сградата на ЦИК бившият омбудсман Мая Манолова организира акция с горене на изборни протоколи от последния местен вот.

Акцията на председателя на гражданската платформа “Изправи се. БГ“ и бивш кандидат-кмет на столицата Мая Манолова е свързана със съзнателното, по думите й, бездействие от страна на ЦИК и правителството да обявят обществена поръчка за осигуряването на машини за гласуване, които до пет месеца трябва да са въведени във всички изборни секции с над 300 гласоподаватели.

Според Манолова, става дума за осигуряване на 18 хиляди машини, стотици фалшифицирани изборни протоколи, дописвани и подправяни бяха изгорени в голям варел на стълбите пред сградата на ЦИК. Събитието беше охранявано от една пожарна кола.

След местните избори Манолова заведе дело за касиране на вота, но съдът отхвърли на две инстанции искането за отваряне на секции, в които имаше съмнения за манипулации.

„Борисов, ЦИК и вицепремиерът Томислав Дончев сладко спинкат по въпроса за машинното гласуване, защото машините нямат чекмеджета и вътре в тях няма кюлчета, пистолет и пачки. Борисов знае, че няма как да получи достатъчно гласове на следващите избори, затова иска отново да краде вота на хората с подобни протоколи. Палим този огън, защото Борисов по нормален начин не ни чува и не ни вижда. Ако има рефлекс на пожарникар и ако не иска този огън да му запали стола в Министерски съвет, да бръкне в огъня“. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред ЦИК, където бяха изгорени преправяните протоколи от местните избори в София.

„Това са 900 дописвани, надписвани, пренаписвани по много пъти и с много зачерквания и замазвания протоколи от местните избори в София. Това са протоколите, с които беше подменен вотът на избирателите в столицата. Това е истинска кражба на гласове. Прокуратурата се занимава с кражбата по домове, но не и с кражбата на гласове”, допълни Манолова.

По думите й, ако не принудим ЦИК и Борисов да въведат машинно и електронно гласуване, следващите парламентарни избори ще са същите като в София – фалшифицирани. „Изборите в страната ще се превърнат в София 2 – с кражба на гласове на българските граждани. От август миналата година в Изборния кодекс е записано, че всички избори трябва да са с машини. Въпросът е къде са машините година по-късно, къде е обществената поръчка, с която да се наемат и купят машини. ЦИК съзнателно не предприе никакви действия, не взе никакво решение за снабдяването с машини. Това е станало „по заповед на щуката“, за да открадне изборите в страната, както ги открадна в София”, категорична бе Манолова, като визираше премиера Бойко Борисов.

Председателят на „Изправи се.БГ“ обясни, че под натиска на протеста, ЦИК е подготвила документация за обществената поръчка за машините. „Липсва едно число – броят на необходимите машини. Числото е лесно – 9000 секции, по две машини в секция – 18 000 машини. Но ЦИК не обявява процедурата заради Борисов и защото чака парламентът да отмени машинното гласуване”, каза Манолова.

Тя призова президента Румен Радев да свика КСНС за честни избори. Да извика ЦИК и да настоява за машинно гласуване. „Време е да ги попита къде са машините, защото от срещата през февруари минаха шест месеца, допълни бившият омбудсман.

„Въпросът ми е и към Борисов, към Корнелия Нинова, към Мустафа Карадайъ, към Христо Иванов, към Валери Симеонов, към Веселин Марешки. Всички те имат представители в ЦИК. Защо нито един от техните представители не направи нищо за обявяване на обществената поръчка за машините? Борисов, който осигури пари за машините, има седем члена в ЦИК и назначи вицепремиера Томислав Дончев да отговаря за машинното гласуване, да обявят незабавно процедурата за закупуване на машини, за да има машини и честен вот на следващите избори”, подчерта Манолова.

„Ако искате този огън, който в момента гори пред Министерския съвет и пред ЦИК, да не се изсипе пред партийните ви централи, накарайте представителите си в ЦИК да заработят по закон и в интерес на българските граждани. Този път фалшификациите няма да минат, статуквото няма да се съхрани с фалшификации”, категорична е Манолова.

Тя припомни, че по делото за касиране на резултата от местните избори в София съдът прецени, че няма проблем с 900 пренаписвани, зачерквани, подписвани, дописвани протоколи. Няма проблем със 100 000 избиратели разлика между двата тура в София, с 24 000 недействителни бюлетини, със 7000 контролирани гласа с внесени отвън бюлетини в секциите във Филиповци и „Факултета”, със 7000 избиратели, дописани под черта не по установения ред, няма проблем с 3000 граждани на държави-членки на Европейския съюз, които реално ги няма в София, но са дописани в изборните списъци и от тях има и гласували.

Манолова допълни, че има и втори вариант за осигуряване на машините за гласуване – Белгия има 30 000 машини за гласуване и българското правителство може да наеме машини от Белгия.

Още по темата