Радев извънредно призова БСП да състави кабинет с другите партии и подпука ГЕРБ: Нечувано и невиждано!

Радев извънредно призова БСП да състави кабинет с другите партии и подпука ГЕРБ: Нечувано и невиждано!

Ще назнача служебно правителство, само и единствено ако стигнем до такава ситуация. Това каза президентът Румен Радев по време на посещението си в Първомай по случай празника на града и откриването на Майските културни тържества.

„Конституционната отговорност на президента е да назначи служебно правителство, едва ако партиите в парламента не успеят да съставят редовно правителство. От началото на своя мандат аз изпълнявам своите конституционни задължения, ще го направя и този път, само и единствено ако стигнем до такава ситуация“, заяви Радев.
„Днес е важен ден за Българската социалистическа партия, която съвсем заслужено получи третия мандат предвид своето трето място в изборите и днес те трябва да решат как ще процедират.
Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Това го очакват избирателите в ляво и всички демократи. Доколкото знаем това е партия, която взема колективни решения. Не можем да кажем нищо преди да минат решенията“, посочи той.
Няма основание да се бавят промените в изборните правила, допълни Радев. „От кого е имало призиви за вето над изборните правила? Доживяхме ГЕРБ да призовава президента Радев да наложи вето. Нечувано и невиждано“, заяви държавният глава.
„Взех това решение, защото честните избори са приоритет. Защото правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване, твърде дълго пречеше на българите в чужбина да гласуват, твърде дълго бяхме европейски рекордьор по недействителни бюлетини. Няма основание да се бавят промените.
Вие какво искате? Бавене и хаос, или организация? При положение, че отидем към служебно правителство, няма да мислим едва тогава какво да направим. При това положение трябва да се направи всичко възможно сега, така че в случай, че имаме нова ЦИК, тя да встъпи в своята роля още с разпускането на Народното събрание“, посочи президентът.
„Искам да благодаря на всички отговорни народни представители и на моя екип за експедитивната работа“, заяви той./Блиц.БГ

Още по темата