Светият престол дава на съд 10 души

Светият престол дава на съд 10 души


Съдия от Ватикана подведе под отговорност на 3 юли десет души, включително бивш кардинал, по обвинения за злоупотреба, обида на властта, изнудване и измама във връзка с инвестиця на Държавния секретариат в размер на 350 млн. евро в недвижим имот в Лондон. 

Председателят на криминалния трибунал на Светия престол – Джузепе Пинятоне – определи 27 юли за начало на процеса, макар че адвокатите на някои ответници протестираха, че няма да успеят да се поготвят толкова бързо, защото все още не са получили формално обвинителния акт. Той е от 487 страници и е резултат от двегодишно разследване на начина, по който Държавният секретариат е управлявал огромния портфейл от активи на Ватикана, по – голямата част от които са били от дарения на вярващи. Скандалът, избухнал след констатирани загуби за милиони долари, доведе до рязка редукция на даренията и принуди папа Франциск да забрани на офиса да управлява парите.    

Обвинения са предявени на петима бивши официални представители на Ватикана, включително и кардинал Анджело Бечиу и двама висши служители на Държавния секретариат, както и на италиански бизнесмени, осъществили инвестицията.  

Прокуратурата на Светия престол обвинява основните заподозрени за отклоняване на милиони евро от хазната под формата на комисионни, за лоши инвестиции и за други загуби, свързани с финансови сделки, финансирани в основната си част от дарения на католическата църква на папата за благотворителност. 

Един от главните заподозрени – италианският брокер Джанлуиджи Торци – е обвинен, че е измъкнал от Ватикана 15 млн. евро, за да прехвърли собствеността върху сграда в Лондон в края на 2018-а.

Торци е бил нает от Светия престол да помогне за получаването на пълни права за владение върху имота от друг обвинен паричен мениджър, който е осъществил първоначалната инвестиция през 2013-а, но е загубил милиони от спекулативни, неправомерни сделки.  

Прокуратурата на Ватикана обвинява Торци, че в последния момент е включил клауза в контракта, която му дава пълни права на глас в сделката. Въпросният договор обаче е бил подписан от Ватиканската йерархия, като вторият човек след папата – кардинал Пиетро Паролин и неговият заместник са го одобрили, а самият папа Франциск е знаел за сделката и за участието на Торци в нея. Никой от тях обаче не е обвинен.   

Прокурорите твърдят, че Ватиканската йерархия е била изиграна от Торци, за което е помогнал и италиански адвокат, който също е подведен под отговорност на 3 юли. Самият Държавен секретариат смята да се обяви за пострадала страна по делото.  

Торци отхвърля обвиненията и твърди, че те се дължат на недоразумение. В момента той е в Лондон и очаква да бъде екстрадиран по искане на италианските власти, които ще го съдят и за други финансови престъпления.

Пред съда ще застане и бившият кардинал Анджело Бечиу, който е помогнал за осъществяването на първоначалната лондонска инвестиция когато е бил шеф на Държавния секретариат.

Папа Франциск го отстрани от поста през миналата година. Първоначално Бечиу не е бил част от лондонското разследване, но е включен допълнително след като се установява, че именно той е предложил да се купи сградата. Бившият кардинал определя обвиненията като „абсолютно фалшиви“ и твърди, че е жертва на заговор. 

Едно от протежетата на Бечиу – Чечилия Мароня (получила прякора „Дамата на кардинала“) – е обвинена за други злоупотреби.

Бечиу я е наел за външен консултант след като през 2015-а тя иска среща с него, за да сподели опасенията си за сигурността на посолствата на Ватикана в горещи точки по света. Бечиу й превежда стотици хиляди евро, за да освободи католически свещеници и монахини, държани като заложници в Африка. 

Срещу регистрираната й през 2018-а в Любляна холдингова компания Logsic също е заведено дело. По нейна сметка са били преведени 500 хил. евро от Светия престол.   

Мароня твърди, че не е откраднала нито едно евро и че парите са възнаграждение за легитимно извършена работа в качеството й на политически анализатор и експерт по разузнаването. Магистратите обаче свидетелстват, че тя е похарчила сумата за луксозни покупки, които нямат нищо общо с хуманитарната мисия на компанията й. 

Сред обвинените са и двама бивши висши служители във финансовия надзорник на Ватикана за злоупотреба с власт.

Още по темата