Президентът Радев: Срокът за изборите е 28 март

Президентът Радев: Срокът за изборите е 28 март

Изборите трябва да бъдат проведени в срок, с доставени и лицензирани машини, както е по закон и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки един българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос. Той посочи, че срокът е 28 март.
Президентът заяви още, че трябва да се създадат необходимите условия от всички държавни органи, от които това зависи – изборна администрация, изпълнителна и законодателна власт, предаде БТА.
По Конституция президентът насрочва избори за Народно събрание. Пак според Конституцията Народното събрание се избира за срок от четири години. В случай на война, военно или друго извънредно положение, настъпили по време или след изтичане на мандата на Народното събрание, срокът на неговите пълномощия се продължава до отпадането на тези обстоятелства. Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.
Мандатът на сегашния парламент изтича на 26 март, т.е. изборите трябва да се проведат най-късно до 26 май.
По отношение на това дали той ще се ваксинира, президентът каза, че това ще направи едва когато няма недостиг на препарата за другите и обясни, че първоначално у нас ще пристигнат 60 000 дози, а хората от рисковите групи наброяват много повече.
„Аз нямам правото да отнемам шанса на нито един от тях. Животът на всеки българин е еднакво ценен независимо дали е президент, чиновник или работник“, заяви държавният глава
Президентът отговори на журналистически въпрос дали ще свика КСНС за ваксините срещу COVID-19.
„Какво очаквате от КСНС? Разяснил съм отдавна поради какви причини аз не свиквам този КСНС. Това е изключително експертен въпрос. Очаквам експертите от ръководството на българското правителство да обединят своите мнения. Издаването на разнопосочни сигнали разколебава хората”, каза държавният глава.
Държавният глава коментира и предложението на управляващите за избора на разследващ главния прокурор.
„Мисля, че управляващите даже вече не се свенят да демонстрират топлите си връзки с главния прокурор. Предлагат ни прокурорската колегия, където главният прокурор има пълната власт да посочва човека, който ще го разследва.
Предлагат ни същия Съдебен съвет, който с огромно болшинство избра този главен прокурор, сега да избере човекът, който ще го разследва. Имитацията на реформи в правосъдната система от страна на управляващите само издава тяхната цел да се бетонира статуквото”, изтъкна държавният глава.
Президентът Радев отговори на журналистически въпроси след като с вицепрезидента Илияна Йотова почетоха паметта на Никола Вапцаров пред паметника на поета в София.
Днес сме се събрали, за да почетем 111-ата годишнина от рождението на един голям българин, поет и антифашист – Никола Вапцаров. Този поет не само че надживя всички опити на посредствеността да ревизира неговото място в нашата литература, но и остава в сърцата на българите и е преведен на над 90 езика, каза Радев.
Антифашистът Вапцаров е символ на една свята кауза, която в последните години новите ревизионисти се опитват да изтрият от нашата история. Затова точно днес, когато отново имаме посегателства, и то всекидневни, върху демократичните ценности, е важно да почитаме паметта на такива хора, които отдадоха живота си в борбата срещу фашизма, които мечтаеха за справедливост и се жертваха за свободата, добави държавният глава./ Вести БГ

Още по темата