Д-р Велислава Петрова: Мерките да са балансирани, за да се спазват по-дълго време

Д-р Велислава Петрова: Мерките да са балансирани, за да се спазват по-дълго време


„Разковничето е в самосъзнанието на хората и в разбирането, че мерките са указания, които няма как да подействат, ако не ги спазваме“, каза пред БНР доктор Велислава Петрова – вирусолог към университета в Кеймбридж, здравен консултант към ООН. По думите ѝ няма как да се оплакваме, че случаите нарастват, ако ние не правим нищо, което зависи от нас, че да прекратим разпространението на вируса.

„Ако мерките се спазват, можем да имаме една по-весела Коледа. … Мерките трябва да са балансирани, за да могат да се спазват по-дълго време“, подчерта тя.

„Голяма част от причините, за да има такова разрастване на пандемията, са места, които са т.нар. разпръскватели, където трябва да се въведат по-строги мерки“, посочи още вируслогът.

Д-р Велислава Петрова прогнозира, че ако продължават с този темп проучванията, до средата на 2021-ва година ще има достъпна ваксина, но само за за хората от рисковите групи – над 65 години, с хронични заболявания, лекари и медицински персонал.

„В случая с този коронавирус, поне 60% от хората трябва да се ваксинирали, за да можем да говорим за някакво ниво на защита“, подчерта тя.

„Смъртността от Covid-19 зависи от начина, по който я изчисляваме. Това става на базата на колко потвърдени случая имаме и колко от тях са смъртни. Увеличаването на тези случаи е и заради това, че в момента много повече се тества и много повече са откритите случаи, отколкото в началото на епидемията“, обясни д-р Петрова и уточни, че смъртността на болестта не се е променила като цифра от началото.

Д-р Петрова обясни, че въведените рано мерки в началото на пандемията са довели до малко случаи на заразени и това е създало у хората грешно впечатление за сигурност.

„Повечето държави в Европа вече достигат до пика във втората вълна, но не се вижда разхлабване на мерките там. Намираме се във фаза на засилени мерки и в следващите седмици се очаква това да доведе до резултат, за да видим намаляване на темпа на нарастване на случаите. Разбира се, това няма как да се случи, ако хората не спазват мерките, които са въведени“, подчерта вирусоложката.

Още по темата