93 нови случая на коронавирус у нас, тревожна е и ситуацията по света

93 нови случая на коронавирус у нас, тревожна е и ситуацията по света

Нови 93 случая на заразени с коронавирус у нас са регистрирани за последните 24 часа. Това е с 11 по-малко от предишния ден, сочат данните на Единния национален информационен портал.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Бургас – 1; Видин – 1; Габрово – 1; Добрич – 1; Кърджали – 12; Ловеч – 3; Пазарджик – 2; Плевен – 4; Пловдив – 2; Разград – 2; Сливен – 9; Смолян – 2; София – 2; София (столица) – 33; Стара Загора – 1; Хасково – 4; Шумен – 11; Ямбол – 2.
Така общият брой на регистрираните с COVID-19 от началото на пандемията в страната достигна 3086. Активни са 1230.
Излекуваните лица са, при които е бил констатиран COVID-19, са 1688, 24 от тях са регистрирани през последното денонощие.
204 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 15 се намират в интензивни отделения и клиники.
311 са медицинските служители с потвърден COVID-19 според Националната информационна система. За последните 24 часа са установени пет нови случая в Нова Загора и Плевен.
Починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус, са 168. Последният смъртен случай е на мъж на 88 г. с хронично бъбречно и сърдечно заболяване.
Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семейството и близките на починалия мъж.
Междувременно стана ясно, че шуменското село Изгрев е поставено под карантина до 25 юни. Изградени са КПП-та, има мобилни екипи, които следят за спазването на мерките.
На случаен принцип трябва да се изследват около 30% от жителите. Причината е, че селото се превърна в ново огнище на заразата.
Масово изследване за коронавирус започна в Самоков заради инфектиран млад мъж от София, който се е заразил по време на сбирка на евангелисти в курортния град, съобщава БНР. На събранието на евангелистите, което е било в края на месец май, са присъствали десетки вярващи.
Младият мъж от София, който е син на един от пасторите в Самоков, е убеден че се е заразил там. След влошаване на състоянието му той е приет в болница.
Кметът на града Владимир Георгиев веднага е сигнализирал за случая РЗИ-София.
„Тази информация ни помогна. Веднага направихме организация с РЗИ и днес в Самоков дойдоха служители на здравната инспекция. Направихме и бързи, и PCR тестове от различни семейства и от различни групи, за да може евентуално да се види, ако има някакво огнище, за което ние нямаме данни, но предполагаме. Целта е да можем много по-бързо да го изолираме и да не се стига до повече случаи“, обясни Георгиев.
След бързите действия е констатиран още един заразен, който е присъствал на религиозната сбирка.
„Става въпрос за една жена. Тя е на хемодиализа. Установи се, че е положителна за COVID-19 и е била на това събиране“, каза още Владимир Георгиев.
„Масовото тестване в Самоков ще продължи и в следващите дни. Ще се направи по-широко обследване, на по-широк кръг хора, които са били там“, каза той.
Ситуацията по света
Броят на регистрираните нови случаи на заразени с коронавируса в Германия се е увеличил с 258 за денонощие, а 8 души са починали, сочат данни на Института „Робърт Кох“, който поддържа статистика за честотата на COVID-19 в страната.
Ден по-рано бяха съобщени 555 нови инфекции и 26 смъртни случая.
Общо 185 674 случая на коронавирусна инфекция са открити във Федерална република Германия, а 8 763 заболели са починали от началото на епидемията.
В САЩ бяха регистрирани за денонощие нови 941 смъртни случая, свързани с коронавируса. С това общият брой на жертвите в страната стана 113 774, показват данни на университета „Джонс Хопкинс“, предаде Франс прес.
Диагностицираните инфекции в най-тежко засегнатата от пандемията страна в света са 2 021 990.САЩ продължават да регистрират по около 20 000 нови случая всеки ден.
Бразилия прехвърли прага от 40 000 починали и 800 000 заразени, съобщи Франс прес, като се позова на Министерството на здравеопазването.
В страната с 212 милиона население има 40 919 смъртни случая, от които 1239 са установени през последните 24 часа.
Потвърдените инфекции са 802 828, което нарежда Бразилия на второ място в света след САЩ по брой на заразените.
Скоро Бразилия ще задмине Обединеното кралство и ще стане втора в света по брой смъртни случаи след зараза с Ковид-19, отбеляза АФП.
Най-голямата страна в Латинска Америка прехвърли тези два символични прага вчера, когато търговските центрове отново отвориха врати в Рио де Жанейро и Сао Пауло. /Вести БГ

Още по темата