С нов проект МО ще решава жилищния проблем в армията

С нов проект МО ще решава жилищния проблем в армията


Министерство на отбраната стартира пилотен проект в Пловдив за осигуряване на жилища, необходими за военнослужещите и цивилните служители на ведомството. Министерският съвет прие решение за даване на съгласие и определяне на условия и ред за учредяване на право на строеж върху имот – частна държавна собственост, предоставен за управление на военното министерство. Поземленият имот се намира на бул. ,,Освобождение в район „Източен“ в Пловдив.

В хода на заседанието вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов изтъкна, че още от началото на мандата правителството е започнало изпълнението на амбициозна програма за разрешаване на проблемите на армията. „Благодарение на този Министерски съвет, благодарение на министъра на финансите и на премиера, в армията бяха направени много неща, които не са правени дълго време. Близо с 50% бяха увеличени заплатите, реализираха се ремонти, модернизация на съществуващата техника, проекти за нова техника и други“, подчерта Каракачанов. Той добави, че в момента се поставя фокус върху работата по пакета от мерки, свързан със социалната политика на военнослужещите и осигуряването на жилища за тях.

Към настоящия момент картотекираните военнослужещи, които нямат жилища, са 3109. „Бяхме си поставили като задача върху собствени имоти на Министерство на отбраната  с процедура отстъпка от право на строеж да започнем изграждането на придобиването на жилища. Днешното решение е първият пилотен проект и той се осъществява в Пловдив“, посочи ресорният министър. Той увери, че започналата процедура ще позволи в рамките на 3 до 5 години да се реши жилищният проблем в армията без да е нужно финансиране от държавния бюджет.

 

Още по темата